De Jaren 50

Na het missen van de promotie naar de 3e Klasse gaat VV Spaubeek opnieuw proberen te promoveren. Want als je geklopt wordt tijdens beslissingswedstrijden, dan ben je automatisch favoriet om opnieuw mee te strijden voor de bovenste plekken.

VV Spaubeek begint niet slecht aan de competitie in de 4e Klasse C en weet twee van haar eerste drie wedstrijden te winnen. Maar Schinnen, waarmee ons eerste elftal afgelopen seizoen tot op de laatste speeldag duelleerde om het kampioenschap, doet beter en strijdt met Schuttersveld om de koppositie.

In oktober wint VV Spaubeek thuis met 3-1 van Schuttersveld en handhaaft zich in de bovenste regionen van de ranglijst. Schinnen lijkt echter op de titel af te stevenen, maar Mariarade heeft de achtervolging ingezet.

Met het slot van de competitie in zicht gaat de titelstrijd tussen Mariarade en Schinnen. VV Spaubeek won negen van haar 16 wedstrijden tot dusver maar verloor er ook 6, met een positie in de middenmoot als gevolg.

Op Hemelvaartsdag 1951 gaat VV Spaubeek op de slotdag op bezoek bij Mariarade en moet haar meerdere erkennen in de Blauw-Witten. . Liefst 1.500 toeschouwers zien Mariarade met 5-1 winnen, dat zich daardoor tot kampioen in de 4e Klasse C kroont. Een behoorlijk aantal toeschouwers als je bedenkt dat Spaubeek op dat moment tussen de 1.800 en 1.900 kende.

Het wordt een seizoen zonder prijzen, want VV Spaubeek mag de Wilskracht Cup inleveren als het in de halve finale verliest van Stadbroek, dat het toernooi uiteindelijk op haar naam schrijft. Voor de Spaubekenaren zit er niet veel anders op dan komend seizoen opnieuw te beginnen.

VV Spaubeek, begin jaren 50. Achterste rij van links naar rechts: G. Jumpertz (secretaris), Jo Kusters, Wiel Vanderbooren, Onbekend, Onbekend, Jan Wachelder, Dr. A. Collard (voorzitter), Balt Consten, Sjeng Goessens, Theo Peters, Harie Offermans. Voorste rij van links naar rechts: Harrie Selder, Andries Houben, Coen Wulterkens, Hub Cobben, Toon Ophelders.

Ook tijdens het seizoen 51/52 komt VV Spaubeek uit in de 4e Klasse C. Nieuw is de Gazet van Limburg, dat wekelijks verslag uitbrengt over het Zuid-Limburgse amateurvoetbal.

In de rubriek ‘Lief en leed in de vierde klasse’ worden de lezers middels korte wedstrijdverslagen op de hoogte gehouden over de verrichtingen van de Spaubeekse voetballers.

We raken vertrouwd met gekende doelpuntenmakers, Wiel Vanderbooren en de broers Piet en Balt Consten. Zonder hun doelpunten had VV Spaubeek zich vast en zeker niet gehandhaafd, want het boekt maar vier overwinningen in een verder mager seizoen.

Mede door een hattrick van Piet Consten worden de Huskense Boys met 5-1 naar Heerlen teruggestuurd. Maar ook een 5-3 overwinning op Helios (na een 0-2 achterstand) kan tellen, met doelpunten van onder andere Balt Consten, Wiel Vanderbooren en Hub Cobben.

1953: Wiel Vanderbooren poseert voor de kleedkamerdeur

Op de 15e speeldag vellen Jo Gerards (2x) en Balt Consten Vaesrade met 3-2 en speelt VV Spaubeek zich veilig.

Het seizoen 52/53 speelt VV Spaubeek in de 4e Klasse D. Geen tegenstanders meer uit de Oostelijke Mijnstreek, maar men speelt louter derby’s. De twee vreemde eenden in de bijt vormen Tüddern en Süsterseel. De ‘Duitse’ gemeente Selfkant wordt in 1949 bij Nederland gevoegd, waardoor de twee clubs aan de Nederlandse competitie worden toegevoegd.

Een makkelijk seizoen is het allerminst, want een verliespartij van 6-2 bij SVM en een 7-2 nederlaag bij Armada hakken er flink in.

Al snel blijkt Born de zwakke broeder in deze klasse, maar ADVEO, Süsterseel, OVCS en VV Spaubeek zijn aan elkaar gewaagd. Hoe groot is de opluchting als Jo Kusters vlak voor de winterstop voor de verlossende 1-2 zorgt bij OVCS en VV Spaubeek weer een beetje lucht geeft. Ook bij ADVEO wordt met 1-2 gewonnen.

De meest sensationele wedstrijd speelt VV Spaubeek tegen SVM. Door een hattrick van Balt Consten winnen de Zwart-Witten met 3-2. Een bittere nederlaag voor de Munstergeleners, want bij de eindafrekening komen ze één punt tekort voor de titel.

De thuiswedstrijd tegen Born wordt de wedstrijd waarin klassebehoud moet worden veiliggesteld. Na een 0-2 achterstand zorgen Wiel Vanderbooren en Balt Consten voor een 4-2 voorsprong, waarna Born nog een derde treffen laat noteren. Eind goed, al goed: VV Spaubeek blijft in de 4e Klasse!

Met goed fatsoen mag de vereniging haar 25-jarig bestaan vieren. Het hele dorp is op 12 april 1953 in feeststemming. De dag wordt geopend door een Heilige Mis in de St. Laurentiuskerk waarna een drukbezochte receptie plaatsvindt. Alle Spaubeekse verenigingen geven acte de présence en ook bevriende voetbalverenigingen uit de regio komen de zilveren jubilaris feliciteren. Op naar het seizoen 53/54!

Er wordt flink gefeest in het Spaubeekse patronaat

Dat seizoen begint uitstekend. VV Spaubeek wint twee van haar eerste drie wedstrijden en krijgt dan koploper Steenbergse Boys op bezoek. Twee doelpunten van Balt Consten doen de Hoenbroekenaren de das om, waardoor ons eerste elftal brutaal de leiding overneemt.

Maar VV Spaubeek kan de koppositie niet vasthouden. Met de winterstop in zicht staat Haslou bovenaan, op twee punten gevolgd door de Steenbergse Boys. Daarachter volgen VV Spaubeek en Tüddern op één punt.

Na de winterstop stort VV Spaubeek in en pakt nauwelijks nog punten. Dat geldt niet voor de Steenbergse Boys. Zij schudden Haslou van zich af en pakken de titel in de 4e Klasse D.

Het is alweer een aantal seizoenen geleden dat VV Spaubeek nog eens meestreed voor de titel. Gaat het er dan nog ooit van komen? Misschien tijdens het seizoen 54/55.

Maar vooraleer de Spaubeekse voetballers aan de voorbereiding op het seizoen 54/55 beginnen, heet burgemeester Visschers Stefan Huismans welkom. Hij is Spaubeeks 2000e inwoner!

In tegenstelling tot het seizoen voordien komt VV Spaubeek uit in de 4e Klasse C. Dus geen derby’s meer, maar een tweewekelijkse reis naar de Oostelijke Mijnstreek.

De competitiestart is veelbelovend met een 0-3 overwinning bij Rimburg. Jo Kusters, Wiel Vanderbooren en Balt Consten nemen de Spaubeekse productie voor hun rekening.

Balt Consten begint het seizoen sterk, want twee weken later neemt hij de beide Spaubeekse doelpunten voor zijn rekening als VV Spaubeek met 2-1 wint van KVC Oranje. Een week later zijn de Zwart-Witten hun ongeslagen status alweer kwijt als het verliest van Helios.

Er komt zand in de motor van het elftal, totdat Heilust om bezoek komt. Spaubeek begint prima aan het duel en houdt de punten door een hattrick van Wiel Vanderbooren in Spaubeek. En de stand? Daarin heeft VV Spaubeek inmiddels vijf punten achterstand op Schinveld, al hebben de Olympiërs wel een duel meer gespeeld. En als Schinveld door een doelpunt van Jos Kusters in eigen huis wordt geveld, lijken de kansen gekeerd en neemt VV Spaubeek de leiding.

Ondertussen speelt VV Spaubeek een aantal weken niet, terwijl de concurrentie wel haar duels afwerkt. Maar omdat alle vereniging punten van elkaar afsnoepen komt de koppositie nauwelijks in gevaar.

Totdat Rimburg naar Spaubeek komt. Op de openingsdag werd nog makkelijk gewonnen, maar nu zijn de rollen omgedraaid. VV Spaubeek verliest in eigen huis en mag zich licht zorgen beginnen maken. Zeker als een week later bloedeloos gelijk wordt gespeeld tegen KVC Oranje, terwijl grote concurrent Hopel bij Bekkerveld wint. De Kerkradenaren wippen over VV Spaubeek heen naar de kop van de ranglijst. Vlak voor Kerstmis steekt ook KVC Oranje voorbij, nadat het thuisduel tegen Haanrade wordt afgelast.

1955 wordt prima gestart met een 3-0 overwinning op Vrusschemig, mede dankzij twee doelpunten van Wil Maes. Mogen de Spaubeekenaren langzaam dromen van een kampioenschap? Nou, dan volstaat een 1-1 gelijkspel bij Vrusschemig niet. Gelukkig wordt de opwaartse lijn weer gevonden met een 2-3 overwinning bij RKFCH.

Hopel heeft inmiddels drie duels méér gespeeld, maar kan VV Spaubeek in verliespunten niet bijbenen. Schinveld nam in de beginfase van de competitie de leiding, maar Louis Welters, Wil Maes (elk met twee doelpunten) en Jo Gerards leggen de 5-0 ruststand vast. Dat Schinveld nog scoort tijdens de tweede helft doet nauwelijks meer terzake. Het geeft de Spaubeekse burger moed voor het topduel tegen Hopel.

Op 8 mei 1955 komen de Kerkradenaren naar Spaubeek en komen in de eerste helft op achterstand als Wil Maes de ban breekt. In het vervolg van de wedstrijd zijn beide ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd, maar doelpunten vallen er niet meer. De koppositie is nog niet heroverd, maar Hopel komt nu wel in zicht.

Hopel krijgt hulp uit onverwachte hoek als een week later Heilust de Zwart-Witten een 4-2 nederlaag aansmeert. Tijd om terug te slaan: Wil Maes (driemaal), Jo Kusters en Jo Gerards rollen Haanrade met 5-1 op!

Ondertussen is Hopel uitgespeeld. Zij hebben in 22 wedstrijden 29 punten verzameld en dat is één punt meer dan VV Spaubeek, dat nog tweemaal thuisspeelt: Weltania en Bekkerveld komen op bezoek.

Op 12 juni 1955 krijgt VV Spaubeek een eerste kans om de titel in de 4e Klasse C te grijpen. Aan de rust ziet het er goed uit als Jo Kusters de thuisploeg op voorsprong heeft gezet. Na rust komen de Heerlenaren er nauwelijks meer aan te pas en zien lijdzaam toe dat Wiel Vanderbooren en Jo Gerards in de slotfase de stand naar 3-0 tillen: VV Spaubeek is kampioen!

Kampioen in de 4e Klasse C! Achterste rij van links naar rechts: Jo Kusters, Wiel Vanderbooren, Wil Maes, Andries Houben, Jo Gerards, Balt Consten, Hub Cobben, Theo Peters. Voorste rij van links naar rechts: Harrie Selder, Louis Welters, Coen Wulterkens, Toon Ophelders, René Cuypers.

Het is een kampioenschap met gemengde gevoelens. Na de festiviteiten op het sportcomplex verplaatsen bestuur en selectie zich naar de Spaubeekse begraafplaats waar bloemen worden gelegd op het graf van E. Smeets. Smeets, die verbonden was aan VV Spaubeek, werd in de nacht van 26 op 27 mei 1952 in de nachtelijke uren werd aangereden en aan de gevolgen van de aanrijding overleed. Smeets is nog niet vergeten en wordt na het behalen van het kampioenschap op de begraafplaats herdacht.

Naar aanleiding van het kampioenschap ontving VV Spaubeek een diploma van de KNVB

Het enige dat VV Spaubeek nog rest is een thuisduel tegen Bekkerveld. Het kampioenschap is binnen en er kan vrijuit worden gevoetbald. Wil Maes zet VV Spaubeek op voorsprong, maar Bekkerveld komt nog voor rust langszij. Nog voor rust straft Wiel Vanderbooren een keepersfout af waarna hij in de tweede helft zijn laatste doelpunt van het seizoen scoort: 3-1.

Uit 22 wedstrijden behaalt VV Spaubeek 32 punten. En dat zijn er drie meer dan Hopel, de nummer twee in de eindstand. Tijdens die 22 wedstrijden scoorde ons eerste elftal 49 doelpunten en kreeg er 28 tegen.

Categorieën

Archief