Het is ergens tijdens het voorjaar van 1789 als op een jongensinstituut in Noordwijk een sportdag wordt georganiseerd. Op het instituut neemt een internationaal gezelschap deel aan worstelen en hardlopen, waarna wordt besloten dat ‘football’ moet beslissen wie deze sportdag zal gaan winnen.
Deze wedstrijd wordt gespeeld tussen Noordwijkerhout en Noordwijk, waarbij de ene partij (Engelsen) probeert met de bal Noordwijkerhout te bereiken, terwijl het internationale gezelschap juist vanuit Noordwijkerhout moet proberen Noordwijk te bereiken.
De wedstrijd heeft amper iets te maken met de voetbalsport zoals we die tegenwoordig kennen, maar vertoont gelijkenissen met ‘mob football’, waarin in het verleden dorpen het tegen elkaar opnamen met als doel de bal in elkaars dorp te krijgen.
Tegenwoordig wordt in een beperkt aantal Britse plaatsen nog altijd ‘festival football’ gespeeld. In dorpen zoals Atherstone, Sedgefield, Ancrum of Duns wordt het nog altijd eens per jaar gespeeld.
Op het moment dat elders in Europa al een voorloper van het huidige voetbal wordt gespeeld is Spaubeek nog niet eens een zelfstandige gemeente, laat staan dat iemand achter een bal aanholt.
Van een voetbalvereniging is nog geen sprake, maar in het voorjaar van 1924 wordt een eerste poging ondernomen. Erg succesvol is die poging niet, want het aantal mensen dat de koppen bijeen steekt is te beperkt om een vereniging op te richten. En eigenlijk is dat zo gek nog niet, want Spaubeek is op dat moment een klein dorpje van net geen 1.200 inwoners. En die 1.200 zijn keurig verdeeld over mannen en vrouwen.
Het is wachten tot 25 maart 1928. In de aanloop naar die dag heeft Alfred Delhaye statuten opgesteld die op die bewuste zaterdag worden ondertekend door de heren Kusters, Otermans, Wachelder, Van de Wall en Schumacher. Na ondertekening is de oprichting van de ‘Spaubeeksche Voetbal Vereeniging’ een feit!
De vereniging stelt zich ten doel ‘het voetbalspel te beoefenen en de daarbij behoorende athletiek’. Dat doet FCS (zoals VV Spaubeek in haar eerste seizoen door het leven gaat) onder de vlag van de Rooms-Katholieke Limburgsche Voetbalbond (RKLVB) en start in de 2e Klasse. Dat is na de Overgangsklasse en de 1e Klasse het derde niveau.
Maar met ‘FCS’ zijn we er niet, want de vooroorlogse Limburgse kranten schrijven ook over RKSVC Rood-Wit. 7 Oktober 1928. Het duel tussen FCS en Wacker (afkomstig uit Nuth) in de 2e Klasse E gaat niet door. Tegelijkertijd verliest SVC in de 2e Klasse F met 0-3 van het tweede elftal van Quick.
Maar ook de naam ‘Fortuna’ raakt in zwang, die een aantal seizoenen door (RK)SVC wordt gevoerd. Fortuna speelt een klasse hoger dan FCS, maar het seizoen 32/33 is een sportief rampseizoen waarin het degradeert.
Tijdens het seizoen 35/36 komt ‘Spaubeek’ uit in de 2e Klasse B en heeft sportief de weg omhoog weer ingeslagen: samen met ASV en Geulsche Boys strijd het om het kampioenschap.
De goede prestaties zijn ook de Kring Hoensbroek opgevallen. Elke voetbalvereniging sluit zich aan bij een ‘kring’ die periodiek regiowedstrijden organiseert. Tijdens de winterstop organiseert de Kring Hoensbroek en selecteert de Spaubeek-spelers Vrancken (doelman), verdediger Stijfs en aanvaller Maes. De selectiewedstrijd wordt gespeeld op het sportcomplex van RKNVC in Nagelbeek.
Later dat seizoen komt de Kring Hoensbroek nog in actie als het speelt tegen ADVEO en RKBSV. En ook nu zijn de spelers Vrancken en Stijfs van de partij.
Maar ook de Spaubeekse jeugd floreert als diezelfde Kring Hoensbroek in de zomer van 1936 de junioren Joosten, J. Gerrits en H. Gerrits oproept om deel te nemen aan een jeugdtoernooi in Maastricht.
De Spaubeekse voetbalvereniging groeit ondertussen snel en gaat zelfs met een tweede team deelnemen aan de competitie, dat in de 3e Klasse gaat spelen.
In het seizoen 38/39 kennen de Spaubekenaren een prima seizoen en pakken onbedreigd de titel. In een poule met onder andere Bunde en Geulsche Boys zorgt VV Spaubeek er door een overwinning in Ulestraten voor dat ze niet meer te achterhalen zijn en promotiewedstrijden mag gaan spelen om de Overgangsklasse te bereiken. VV Spaubeek komt tijdens promotiewedstrijden uit tegen DVO, dat kampioen in de 1e Klasse E is geworden.
Tijdens de eerste wedstrijd wordt al meteen met 1-2 een thuisnederlaag geleden en ook tijdens de wedstrijd in Overhoven blijkt DVO te sterk: 4-1. Daarmee is de droom van het bereiken van de Overgangsklasse voorbij.
Na de competitie worden links en rechts toernooien georganiseerd, zoals bij de ‘Lindenheuvelsche Vereeniging Wilskracht’. En dat ter ere van hun éénjarig bestaan. Succesvol is de Spaubeekse deelname allerminst, want de Zwart-Witten (destijds de Spaubeekse clubkleuren) delven in de eerste ronde al meteen met 2-0 het onderspit tegen het organiserende RKVV Wilskracht. Het toernooi zet het Spaubeekse bestuur aan het denken, want ook in Spaubeek wordt in toernooivorm gevoetbald.
Ter ere van het 10-jarige bestaan van de vereniging organiseert VV Spaubeek ‘De Spaubeeker Cup’, een toernooi waaraan naast VV Spaubeek ook Caesar, Schinse Boys, Hoensbroek, Wilskracht, RKUVC, ADVEO en SNE deelnemen.
Het toernooi wordt een groot succes, want nadat Caesar met 5-1 worden verslagen, revancheren de Spaubekenaren zich voor de verliespartij bij RKVV Wilskracht. Tijdens de halve finale blijken de Geleendenaren niet opgewassen tegen de Spaubeekse buren: 7-1.
In de finale neemt VV Spaubeek een 2-0 en 3-1 voorsprong en moet nog een tweede doelpunt toestaan, maar tegenstander ADVEO weet niet meer te scoren. ‘De Spaubeeker Cup’ mag in de eigen prijzenkast worden gezet! Het seizoen levert geen promotie op, maar winst van ‘De Spaubeeker Cup’ is een kleine pleister op de wonde.
Vanaf het seizoen 40/41 speelt VV Spaubeek ineens in de Onderafdeling. Inmiddels is Nederland bezet door Nazi-Duitsland en die verbieden de KNVB. De ‘K’ van Koninklijk wordt geschrapt, de KNVB wordt NVB en de voetbalpyramide wordt herschapen.
VV Spaubeek wordt ingedeeld in de 1e Klasse E en komt daar bekende verengingen tegen, zoals De Ster, Hulsberg, Bunde, Havantia en Caesar.
In haar eerste seizoen van de nieuwe competitie-opzet draaien de Zwart-Witten meteen bovenin mee en eindigen, samen met De Ster en RKVVH, als eerste. Een beslissingswedstrijd tussen De Ster en VV Spaubeek moet uitsluitsel brengen over het kampioenschap.
Maar doordat wordt vermoed dat één van de Spaubeekse spelers niet spelgerechtigd was tijdens het duel tegen Caesar 2, duurt het even voordat de wedstrijd daadwerkelijk kan worden gespeeld. Het laatste woord is aan de NVB, die beslist dat VV Spaubeek in de Onderafdeling blijft.
Het lukt maar niet om het niveau van de 1e Klasse te ontstijgen, al draait het eerste elftal steevast in de bovenste regionen mee.
VV Spaubeek beschikt ook nog steeds over een tweede elftal en na verloop van tijd komt daar een derde elftal bij. Deze twee elftallen spelen een tweetal klassen lager en nemen het op tegen verenigingen uit de buurt, zoals Maurits, Wilskracht, SVM en Haslou.
Promoveren is nog een brug te ver, maar dat wilt niet zeggen dat er geen prijzen worden gepakt. Na het seizoen 41/42 organiseert VV Spaubeek opnieuw een ‘Spaubeek Cup’, verslaat SVM in de halve finale en klopt RKVV Rumpen in de eindstrijd met 1-0.
Als winnaar van de ‘Spaubeek Cup’ neemt VV Spaubeek als voorbereiding op het seizoen 42/43 deel aan het jaarlijkse toernooi dat Sportvereniging Wilskracht organiseert.
Tijdens de vierde editie van het drukbezochte toernooi zetten de Spaubekenaren VV Sittard met 3-0 opzij, waardoor het zich plaatst voor de halve eindstrijd. VV Spaubeek wint met het kleinste verschil van Caesar, maar in de finale is het niet opgewassen tegen thuisploeg; Sportvereniging Wilskracht is met 3-0 te sterk.
VV Spaubeek komt uit in de 1e Klasse C en speelt tegen onder andere RKUVC, Geulsche Boys, Havantia en derby’s tegen GSV ’28, het derde elftal van Caesar.
De competitiestart mag er zijn, want in oktober staat ons eerste elftal nog immer aan de leiding, ondanks een nederlaag tegen GSV ’28. Het laat zich zich niet van de wijs brengen door de misstap tegen GSV ’28, getuige een 7-2 overwinning op Valkenburgse Boys.
Het voetbaljaar wordt afgesloten met een 2-3 overwinning bij Bunde, waardoor het als koploper 1943 ingaat.
In de resterende oorlogsjaren wordt de voetbalcompetitie gewoon voortgezet. VV Spaubeek speelt steeds mee in de top van de 1e Klasse, maar het lukt maar niet de stap omhoog te zetten, waardoor het in de Limburgse Voetbalbond (LVB) blijft voetballen en niet doordringt tot de reeksen van de Nederlandse Voetbalbond (NVB).
Na de bevrijding verandert de competitie-opzet opnieuw en wordt VV Spaubeek ingedeeld in de 4e Klasse. Dat wordt VV Spaubeeks tweede thuis, want ook tijdens de seizoenen 44/45, 45/46, 46/47 en 47/48 speelt ons eerste elftal louter derby’s tegen verenigingen zoals Haslou, ADVEO, Vaesrade, Buchten, Amstenrade en Born.
Tijdens dat laatste seizoen eindigen de Spaubekenaren als eerste en mogen gaan spelen voor een plek in de 3e Klasse. Het neemt het in vier duels op tegen Horn en Armada.
VV Spaubeek wint tweemaal van Horn, maar verliest even vaak van Armada. En omdat Armada ook één keer van Horn wint, is het verlies van Armada op de laatste speeldag tegen Horn (6-0) van geen belang meer. En dus komt VV Spaubeek ook tijdens het seizoen 48/49 uit in de 4e Klasse, ondanks een overwinning op Horn.
Tijdens het seizoen 49/50 doet VV Spaubeek opnieuw een gooi naar promotie. Het is in een felle strijd om de koppositie in de 4e Klasse C verwikkeld met de buren uit Schinnen. Uiteindelijk neemt VV Spaubeek enkele speeldagen voor het einde van de competitie de koppositie over en staat deze niet meer af.
Maar tijdens promotiewedstrijden is Obbicht te sterk en spat de promotiedroom wéér uiteen.