Onwaarschijnlijke ontknoping zorgt voor verlengd seizoen

·

·

,

Het gaat erom! Meer dan een jaar geleden was dat de titel van de voorbeschouwing op het duel tussen VV Scharn en VV Spaubeek. Beide verenigingen strijden om de titel in de 3e Klasse A en lijken deze voor het grijpen te hebben. En als je dan je concurrent een optater van jewelste kunt verkopen in een rechtstreeks duel, dan kun je de hele wereld aan.

Vooral de thuisploeg voelt zich bekocht als de scheidsrechter VV Spaubeek een omstreden strafschop toekent, vlak voor tijd. Capitano Sean Cobben neemt het geschenk beleefd aan en schiet ons eerste elftal langszij.

SV Haslou zit thuis met popcorn op de bank en stelt genoegzaam vast dat het scorebord na 90 enerverende minuten voetbal 1–1 aangeeft. Met het gelijke spel schiet noch VV Scharn, noch VV Spaubeek iets op. Het duo strandt uiteindelijk op drie punten van de titel, die naar Elsloo gaat.

Seizoen 22/23: veel strijd, maar geen winnaar; VV Scharn en VV Spaubeek spelen 1–1 gelijk

Na het seizoen scheiden de wegen van het drietal. SV Haslou promoveert naar de 2e Klasse F, VV Scharn wordt ingedeeld in de 3e Klasse A en ons eerste elftal mag zich opmaken voor een odyssee in de 3e Klasse B.

Nu, één seizoen verder, liggen de kaarten heel anders. SV Haslou is gedegradeerd en keert komend seizoen terug in de 3e Klasse. En of VV Scharn en VV Spaubeek óók in de 3e Klasse uitkomen, dat is helemaal niet zeker. Want beide verenigingen gaan onderling de strijd aan in de nacompetitie.

Dat doen ze vanavond. Om 20.15 uur trappen beide elftallen af in de eerste ronde van de nacompetitie. Inzet van het duel is een plekje in de tweede ronde, komende zondag. En aangezien beide verenigingen de laagstgeklasseerde periodekampioenen zijn, is de tegenstander ook al bekend. Want de winnaar mag zondag afreizen naar Sportpark ‘Espendonk’ om het op te nemen tegen VV Bruheze.

Maar om te snappen hoe het zo ver heeft kunnen komen moeten we terug naar zondagmiddag. Het is tegen de klok van drieën als Mike Zwartjes zijn spelers aanspoort om voort te maken. Immers, in Budel is de thuisclub op 3–0 gekomen tegen Sportclub Irene, waardoor winst van de 3e Periodetitel plots dichterbij komt. Maar dan moet er wel nog gescoord worden en liefst een paar keer.

Één ding is zeker: Mike is niet blij!

Makkelijk wordt dat niet, want tegenstander FC Geleen Zuid wilt de 3e Klasse met opgeheven hoofd verlaten en strijdt voor elke meter. Het levert een aangenaam schouwspel op – noem het een botsing van stijlen. De bezoekers uit de ‘Waereldsjtad’ spelen de bal goed rond, zoeken naar openingen en proberen combinerend tot bij het doel van Manuel de Bruijn te komen.

Maar omdat het raffinement ontbreekt om tot uitgespeelde kansen te komen probeert VV Spaubeek het eerder verticaal. En als je tegenstander Dylan Drent heet, dan heb je een kwaaie middag.

Dylan Drent wint wéér een kopduel

En als je achter Erik Meijers moet aanhollen heb je óók een probleem. Hij loopt door de Geleense defensie en biedt Cas Jansen een niet te missen kans: 1–0. Dat is meteen de ruststand.

VV Spaubeeks gouden driehoek aan het feest!

In de tweede helft neemt ons eerste elftal een dubbele voorsprong, maar veel meer zit er niet in. Dat geldt niet voor SV Budel. Want zij bouwen de 3–0 ruststand uit naar een 7–1 voorsprong, waardoor de periodetitel op doelsaldo naar VV Spaubeek gaat.

‘Ik geloof het pas als het in de Voetbalapp staat’, roept Manuel de Bruijn en hij wordt op zijn wenken bediend. Nacompetitie: Spaubeek is erbij!

Feest, feest, feest!

Het duurt even vooraleer alle uitslagen binnen zijn, maar al gauw komt VV Scharn als tegenstander uit de bus. En dat wordt dan een heruitgave van het ‘finaleduel’ van afgelopen seizoen. Toen waren beide elftallen aan elkaar gewaagd en dat zal vanavond niet anders zijn.

Afgelopen zondag won ons eerste elftal voor de derde keer op rij, terwijl het elftal van Scharn-trainer Anton Vriesde kansloos onderuitging bij VV Walram (5–0).

Het geeft een vertekend beeld, want de Maastrichtenaren behaalden afgelopen seizoen zes punten meer dan het elftal van Mike Zwartjes, speelden een heel gelijkmatig seizoen en kenden hun beste periode tussen december en maart. Want toen legden ze beslag op de 2e Periodetitel.

Is de sjeu er dan een beetje vanaf? De nacompetitie is een competitie op zich waarbij verrassingen niet van de lucht zijn. Hopelijk staan we donderdagavond even na tienen aan de goede kant van de streep.