JO15-2 maakt zich klaar voor bekerfinale

·

·

Terwijl de seniorenelftallen in zomerreces zijn gegaan en bijkomen van een lang seizoen bereidt de technische staf van onze JO15–2 haar spelers voor op de aanstaande bekerfinale. Zaterdag aanstaande nemen ze het in de JO15 3e/4e Klasse B-categorie op tegen de JO15–1 van VV Vorstenbossche Boys.

Onze JO15–2 heeft er een enerverende bekercampagne opzitten met als voorlopig hoogtepunt de halve finale die op ons eigen sportcomplex werd afgewerkt. De tegenstander is een grote onbekende. Niet alleen qua team, maar zeer zeker ook als vereniging. In menige zoekmachine is ‘FC de Rakt’ ingetikt om erachter te komen wie nu eigenlijk die tegenstander is.

En die tegenstander beleeft een opmerkelijk seizoen. Want ze beginnen het seizoen in de 4e Klasse, schuiven halverwege het eerste kwart door naar de 3e Klasse, vieren twee promoties en vinden zichzelf ineens terug in de middenmoot van de 1e Klasse.

FC de Rakt komt met veel vertrouwen naar Spaubeek

Maar het elftal van Max Leunissen, Will Krijgsman, Remco Wouters, Maurice Hendrix en Dave Goessens laat zich niet gekmaken en verslaat de Brabantse opponent met 3–1.

Bekerfinale in de knip: Joey Ponsen heeft voor 3-1 gezorgd!

Na afloop van het duel zie je links en rechts wel wat lachende gezichten, een enkele vreugdekreet, maar van feestgedruis is geen sprake. Zijn de spelers alweer met de volgende wedstrijd bezig of zelfs al met de bekerfinale? Misschien is dat zo.

Het recente bekersucces van ons JO15–2 elftal maakt veel los. Het laat ook mensen graven in hun geheugen en mijmeren over hun eigen bekersucces. Want dat was er, in een ver verleden.

We schrijven het seizoen 89/90 als jeugdleiders Piet Smeets en Leo ‘Lei’ Weusten de Spaubeekse E1 onder hun hoede hebben.

In het bekertoernooi gaat het de E1 voor de wind, want SV Limburgia E1 is geen partij voor de spelers van Piet en ‘Lei’. Met een 7–1 nederlaag worden de Blauw-Witten terug naar Brunssum gestuurd.

In de volgende ronde wacht opnieuw een tegenstander uit de Oostelijke Mijnstreek en ook een aanmerkelijk sterkere tegenstander. Toch weet onze E1 nipt met 4–5 te winnen bij FC Hoensbroek E1.

Met de overwinning is de finale een feit en die wordt gespeeld op het sportcomplex van VV Sittard. Niet op hun huidige Sportpark ‘De Krao’ overigens, maar aan de Akkerstraat, middenin Limbrichterveld. Pikant detail: de andere finalist is VV Sittard E1 en speelt dus een thuiswedstrijd.

Na de reguliere speeltijd is het nog altijd 0–0 waardoor strafschoppen over bekerwinst gaan beslissen.

Terwijl achter de schermen de Sittardenaren al klaarstaan om bloemen aan ‘De Kraoje’ uit te reiken neemt VV Spaubeek de strafschoppen juist iets beter en eist bekerwinst voor zich op!

Achterste rij van link naar rechts: Nic Swelsen, Martin Slegers, Pieter Janssen, Danny den Hartog, Harald Goessens, Bjorn Claessens.
Voorste rij van links naar rechts: Niels Kusters, Pascal van der Ben, Ronnie van de Wouwer, Roger Meesters, Piet Smeets (elftalleider), Leo ‘Lei’ Weusten (jeugdleider), Ron Smeets.

Martin Slegers, Nic Swelsen, Danny den Hartog, Niels Kusters, Roger Meesters of Pascal van der Ben. Het zijn namen die bij sommige leden of supporters nog wel een lichtje doen branden – anderen kijken je glazig aan bij het opsommen van de namen van deze voormalige bekerhelden.

En toch staan ze allemaal op bovenstaande foto. Door de aderen van Piet en ‘Lei’ stroomt nog altijd VV Spaubeek-bloed en beide heren zijn trouwe bezoekers van wedstrijden van ons eerste elftal.

Pascal van der Ben is onze webmaster en zit wekelijks langs de lijn als huisfotograaf en Niels Kusters doet zijn uiterste best om het budget rond te krijgen als lid van onze Sponsorcommissie.

Niels Kusters als speler van ons 35+ team

En zo zie je maar: een bekerfinale spelen is een unieke prestatie! De gedachte dat onze huidige JO15–2 een mooi hoofdstuk aan onze clubhistorie kan toevoegen moet een ongelofelijke stimulans voor de spelers zijn.

Maar vooraleer het zo ver is, moet er heel wat geregeld worden. ‘O, echt?’, zul je misschien denken. Ja, dat is zo. Wat allemaal? Dat vragen we aan Maurice Hendrix, de ehh. Ja, welke rol speel je eigenlijk in de staf van onze JO15?
‘Omdat ik het leuk vond te komen kijken bij de wedstrijden en trainingen van mijn zoon Sebas, zag ik dat de keepers van het team ‘gewoon’ meetrainden met de veldspelers. Ik heb toen aangegeven bij de trainer, destijds was dat nog Danny Bastings, dat ik op maandagavond best eens wilde komen helpen en met de keepers apart wilde oefenen.’

Sebas Hendrix, een vaste waarde in de aanval van de JO15–2

‘Ik heb zelf geen achtergrond in het voetbal, laat staan het keepersvak. Ik krijg met gesloten benen nog een panna, haha! Maar als je mag werken met jongens als Lars en Ryan is het superleuk op het veld te staan en een balletje te trappen. Toen Max Leunissen de nieuwe trainer werd was hij gelukkig ook enthousiast en matten we elke maandagavond ‘even’ de keepers af.’

Ryan van Reeken vaart wel bij de trainingen van Maurice Hendrix

Na het bereiken van de bekerfinale komt er prompt veel enthousiasme los onder de ouders van de spelers. ‘Je moet het ijzer smeden als het heet is’, zul je wel gedacht hebben.
‘Ik denk dat veel ouders zich inderdaad wel realiseren wat voor unieke situatie het bereiken van de finale is. Ongelooflijk te zien hoe plots sponsoren zich hebben gemeld om het team te steunen. Fanartikelen als sjaals zijn in de maak, de spelersbus van Roda JC is zelfs geregeld voor het transport.’

Je hoort pas laat dat Vorstenbossche Boys de thuisspelende ploeg is. En aangezien zij dezelfde clubkeuren voeren moeten er andere shirts worden geregeld. Hoe snel weet je daar een mouw aan te passen?
‘Nou, hier gaan toch echt alle credits naar Max. Hij heeft supersnel geschakeld.’

Pim Leunissen, Max’ broer, leidt de dans op het middenveld

‘Het idee dat we in eerste instantie hadden was om voor het team t-shirts te laten drukken die we na de wedstrijd aan ze zouden kunnen uitreiken. Nu er opeens een andere kleur wedstrijdshirt geregeld moest worden, is ervoor gekozen een uniek VV Spaubeek ‘bekerfinale-exemplaar’ te laten maken, met dank aan de sponsoren.’

‘Het wordt een compleet nieuw tenue welke na de bekerfinale bij mogelijke uitwedstrijden ook nog gebruikt gaat worden. Maar dat dit een collectorsitem gaat worden waarvan men over 30 jaar gaat zeggen: ‘Kijk dat ingelijst shirt met VV Spaubeek-logo. Hebben jullie in die kleuren gespeeld?’ Ik hoop dat de huidige JO15-generatie dan een mooi verhaal kan vertellen. Want dan hebben we het goed gedaan.’

Gaat de teruggekeerde Mark Bundu van zich laten spreken tijdens de bekerfinale?

De bekerfinale is niet naast de deur. Uden is een kleine anderhalf uur van Spaubeek en gezien de finale om 11.00 start is dat vroeg opstaan voor de meisjes en jongens. Hoe gaan jullie daarmee om?
‘Om 07.50 uur is de bus er, om 08.00 uur stipt vertrekt de bus. We hebben toch toch met (beginnende) pubers te maken hè, dus soms moet je weinig woorden gebruiken, maar je woorden zorgvuldig kiezen.’

‘Maar eerlijk gezegd, ik denk dat de spelers die ochtend geen wekker hoeven te zetten. Die stuiteren van enthousiasme en gretigheid. Laten we hopen op een mooie en sportieve wedstrijd waarbij hun pubergedrag, dwars en opstandig, zichtbaar wordt op het veld in de vorm van vechtlust. Kom op die Gaele!’

Karem Alnasser maakt zich klaar voor zijn eerste bekerfinale

Je durft er nog niet aan te denken, maar stel, de finale wordt gewonnen. Dan heeft de E1 uit 89/90 eindelijk een opvolger gekregen. Staan jullie erbij stil hoe uniek dat is?
‘Jazeker staan we hierbij stil. Ik sprak mijn buurman Charlie Caelen, zelf kind aan huis bij de vereniging, hierover. Hij gaf ook aan zich niet te kunnen herinneren wanneer dit voor het laatst gepresteerd is door één van ‘Die Gaele’. Er wordt over gepraat, je hoort het overal. Dat is wel heel bijzonder.’

‘Kijk, we zijn al even bezig met de voorbereiding op de wedstrijddag. Max en ik hebben allerlei scenario’s besproken. En natuurlijk zijn we al af en toe aan het dromen. Maar het was allemaal niet mogelijk geweest zonder onze sponsoren.’

  • NBS Notte Bouwservice en Schoonmaak
  • Maatjes Streetwear
  • Bouwens BTD Bouw- en Transportdiensten
  • Friterie Wieck (te Maastricht)
  • Jan Lemmens
  • Mirella en Danny Debruyn
  • Laro Techniek BV (shirtsponsor)
  • Pelzer Medical (shirtsponsor)

‘Een speciaal woord van dank gaat uit naar Roy Pelzer voor het regelen van de spelersbus!’

‘Overigens is de complete staf van de JO15 is één van de deelnemende teams aan het funtoernooi. Dan kunnen de spelers eindelijk eens op de staf schelden als zij een fout begaan, haha!’

De voorbereiding zit er bijna op, iedereen is klaar voor de finale. In de loop van zaterdagmiddag keren technische staf en selectie terug in Spaubeek. En hopelijk is onze prijzenkast dan uitgebreid!

Wil je de bekerfinale bijwonen? Dat kan natuurlijk. Het duel wordt gespeeld om 11.00 uur op Sportpark ‘Parkzicht’ van UDI ’19.

Adresgegevens:
RKSV UDI ’19
Parklaan 4
5404 NH Uden