Lest best

·

·

,

Vanmiddag staat de laatste competitiewedstrijd op het programma. En dat is niet zomaar een wedstrijd, want het is de terugwedstrijd van het duel op Sportpark ‘Graaf Huyn’. Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg: de tegenstander vanmiddag is FC Geleen Zuid.

FC Geleen Zuid komt op bezoek!

De vaste bezoekers van ons sportcomplex blijven vanmiddag verstoken van een programmablad. Door omstandigheden is het Frans Welzen niet gelukt om ook voor het laatste thuisduel van de reguliere competitie vier pagina’s vol informatie samen te stellen.

En daarmee wordt pijnlijk duidelijk hoe dun het lijntje is waarop de vereniging balanceert qua vrijwilligers. Valt één steen om, dan stort het hele huis in. Want dat er nog steeds een aantal vacatures openstaan, dat mag geen verrassing zijn.

Aan de andere kant: als dat de zaken zijn waarover je je als vereniging druk maakt, dan ben je goed bezig. Dat zullen ze zeker bij FC Geleen Zuid onderschrijven. Want zij hebben hele andere zaken aan hun hoofd.

Afgelopen weekend stond het zespuntenduel tegen SVH ’39 op het programma. In de eerste helft heeft de thuisploeg het betere van het spel, krijgt verschillende kansen, maar gaat met een 0–1 achterstand de rust in als SVH ’39 brutaal de leiding neemt.

Omdat de Rood-Zwarten er niet in slagen na rust langszij te komen zit er maar één ding op: meer risico’s nemen. En de poort achteraan openzetten lijdt een desastreus slotkwartier in waarin SVH ’39 nóg driemaal scoort. ‘Geknipt en geschoren’, om de woorden van Roda JC-trainer Bas Sibum te gebruiken.

Terwijl SVH ’39 uit de laatste vijf wedstrijden 10 punten puurt, zakt FC Geleen Zuid steeds verder weg. Het verloor van het topduo RKSV Merefeldia en SV Budel, speelde gelijk tegen FC Maasgouw, maar verloor ook tweemaal. Van rechtstreekse concurrenten waarmee ze in een hevige degradatiestrijd zijn verwikkeld: RKFC Lindenheuvel-Heidebloem Combinatie en SVH ’39.

Dennis Hendrix bewijst zijn ex-vereniging FC Geleen Zuid een dienst door te scoren tegen RKFC Lindenheuvel-Heidebloem Combinatie

Door de nederlaag van afgelopen zondag is de roemruchte club weliswaar officieel nog niet gedegradeerd, maar heeft afgelopen week wel al een voorstelrondje gemaakt in de 4e Klasse en afgesloten met een ‘tot na de zomer.’

Trainer Dennis Visser is in VIA Limburg duidelijk over de Geleense kansen op handhaving: ‘Wat moet ik van het duel zondag tegen VV Spaubeek zeggen? Het gaat nergens meer om of de concurrentie moet verliezen en wij met 0–16 winnen. Dat is natuurlijk niet realistisch. We gaan ons bezinnen hoe het verder moet.’

En dat het verder moet en gaat, dat is zeker. In februari van dit jaar was jeugdvoorzitter Ralph Evertz nog vrij optimistisch in Dagblad de Limburger, aangezien hij beschikt over een gedegen jeugdopleiding die uit 400 spelers bestaat die op een hoog niveau acteren. En wat in het vat zit, dat verzuurt niet.

Is dit één van de spelers waarop FC Geleen Zuid haar hoop vestigt?

Ook in Spaubeek zijn we gekend met degradatievoetbal, zelfs met twee opeenvolgende degradaties. In het seizoen 00/01 speelt ons eerste elftal in de 2e Klasse H, maar eindigt als laatste in de rangschikking en mag zich opmaken voor de 3e Klasse A.

Maar ook die klasse blijkt VV Spaubeek niet goedgezind en er volgt opnieuw een degradatie, naar de 4e Klasse C.

Het waren moeilijke tijden die alleen de oudere supporters onder ons zich nog voor de geest kunnen halen. Dit seizoen kent de equipe van trainer Mike Zwartjes een eerder zorgeloos seizoen. Daardoor speelt ons eerste elftal komend seizoen voor het tiende seizoen op rij in de 3e Klasse.

Seizoen 14/15: kampioensfeest in Spaubeek!

En dat is een prestatie van formaat, ondanks dat het een seizoen van uitersten was. Dieptepunt was de 7–1 nederlaag bij SVH ’39. Want het was al van het seizoen 06/07 dat er zeven tegentreffers werden geïncasseerd. Destijds was het RKVV Almania dat als een bezetene over het Spaubeekse veld raasde en met een 0–7 overwinning terugkeerde naar Broeksittard.

Afgelopen zondag leverde Mike’s selectie een puike prestatie af door met 0–2 bij VV DVO te winnen. De twee Spaubeekse goudhaantjes Erik Meijers en Dennis Hendrix zorgen voor de beide doelpunten, maar eigenlijk zijn dat slechts voetnoten.

Cas Jansen kijkt niet op een druppel zweet meer of minder tegen VV DVO

Zonder basispionnen Yves Swilden, Rob Terwint, Medi Soetelmans, Dennis Dengering en de langdurige geblesseerde Gilbert Wijnen blijkt ons eerste elftal een moeilijk te ontwrichten geheel dat al bij al weinig weggeeft en waarbij doelman Manuel de Bruijn zich alleen bij corners en enkele schoten uit de tweede lijn hoeft te reppen.

Vangbal: Manuel de Bruijn heerst in het strafschopgebied

Na het duel, als de spelers uitgeteld in het gras zitten kraait Mike victorie: ‘De teller staat weer op 0’. En daaraan is niets gelogen, want er zaten 3.018 dagen tussen de laatste overwinning in Overhoven en afgelopen zondag.

Seizoen 16/17: Joost Glaser scoort tegen FC Geleen Zuid

Een muizenholletje vergeleken met ons trackrecord tegen de opponent van vanmiddag. Want 7.025 dagen geleden, tijdens het seizoen 03/04, schakelde VV Spaubeek FC Geleen Zuid met 3–2 uit tijdens de knock-outfase van het bekertoernooi. ‘Heeft Peter van Mierlo nog een broer?’, zullen de jongste selectiespelers zich misschien afvragen. Ja, die heeft Peter. Wil scoorde VV Spaubeeks tweede doelpunt, terwijl Peter zelf tweemaal succesvol was.

Wil en Peter van Mierlo, hier in actie namens VV Spaubeek 5, schieten FC Geleen Zuid uit het bekertoernooi

Het toonde aan dat een stand op de ranglijst lang niet alles zegt. VV Spaubeek speelde op dat moment in de 4e Klasse, FC Geleen Zuid in de 2e Klasse. Vanmiddag zijn de rollen omgedraaid, maar de gasten zullen het seizoen waardig willen afsluiten.

Voor ons eerste elftal telt alleen prestige, want de kans dat de 3e periode wordt gewonnen is eerder klein.

Seizoen 11/12: VV Spaubeek treedt tegen FC Geleen Zuid aan met Invent Solar als shirtsponsor, de balsponsor van vanmiddag

Tijdens het laatste thuisduel van het seizoen 23/24 fungeren Invent Solar en Tegenzettersbedrijf Jos Ophelders als balsponsor. Het duel wordt in goede banen geleid door arbiter Taha Bouders.

‘Kom op Die Gaele’ en sluit het seizoen op een mooie manier af!