VV Spaubeek JO15-2 – FC de Rakt JO15-1 | 3 – 1

·

·

, ,

| Bekerfinale bereikt!

Het is al van 17 februari geleden dat onze JO15-2 in actie kwam in het bekertoernooi. Op een frisse zaterdagmiddag wint het elftal van Max Leunissen en zijn begeleidingsstaf met 3-6 bij BEVO Beringe. Het is de opmaat voor het duel van vanochtend, tegen de JO15-1 van het Brabantse FC de Rakt.

Hun JO15-elftal legt een nóg mooier parcours af aangezien het de competitie start in de 4e Klasse en inmiddels is opgeklommen tot de middenmoot van de 1e Klasse! Daarmee lijkt de underdog-positie van onze JO15-2 een terechte. Ze kunnen hun borst natmaken, want de Brabanders komen maar met één doel naar Spaubeek: het bereiken van de bekerfinale.

De ochtend begint al vroeg als de spelers aanschuiven voor een ontbijt. De begeleidingsstaf laat niets aan het toeval over. Mocht de finale niet worden bereikt, dan heeft het aan de voorbereiding niet gelegen.

De spelers laten zich het uitgebreide ontbijt goed smaken

Waar wordt gerekend op een grote supportersschare valt dat wat tegen vandaag. Want tegenstander FC de Rakt heeft haar selectie in vier of vijf auto’s gepropt en daarmee is het op. Geen bus, jeugdbestuur of in blauw-wit uitgedoste supporters. Aan de andere kant: het is de halve finale van een jeugdwedstrijd en we moeten niet doen alsof dat aan Spaubeekse zijde wél allemaal is geregeld.

Even na de klok van tienen komen de spelers uit het kleedlokaal en beginnen aan hun warming-up. Dat geldt ook voor FC de Rakt waarbij het lijkt alsof de Brabanders het fysieke voordeel hebben.

FC de Rakt JO15-1 warmt zich op

Terwijl de spelers zich opmaken voor hun halve finale van de bekerstrijd is ook de scheidsrechter gearriveerd die het duel in goede banen moet proberen te leiden.

Het is 10.30 uur en de hoogste tijd om handen te schudden. Niet veel later beginnen de 22 hoofdrolspelers aan hun halve finale van het bekertoernooi. En dat begin is eerder nerveus te noemen. VV Spaubeek is niet bij de les en staat toe dat de spits van FC de Rakt alleen op doelman Ryan van Reeken afgaat.

Ryan komt uit zijn doel, gaat als een veldspeler het duel aan maar maakt het samen met Luuk van Deursen de Brabantse nummer 10 dusdanig lastig dat hij de bal naast het doel schiet. Daar zal de aanvalsleider vast nog wel eens aan terugdenken, want mooiere kansen krijg je bijna niet.

Het is voor de Spaubeekse supporters het teken om de ploeg een hart onder de riem te steken door enkele rookbommetjes af te steken. Het is tenslotte bekervoetbal!

Flinke rookontwikkeling bij de dug-out

Maar als je denkt dat de Spaubeekse spelers inmiddels zijn wakkergeschud, dan zit je mis. Want nu is het de linksbuiten die voorbij Liv Tonnard glipt en alleen op Ryan van Reeken afgaat. En ook nu is een fraaie kans niet aan de tegenstander besteed.

Een zeldzaamheid: Liv Tonnard is haar tegenstander één keer kwijt

Het noopt Max Leunissen om zijn elftal iets om te zetten. Joey Ponsen gaat als rechtsback voetballen, Liv schuift naar linksback en Yousef Wazzan versterkt het middenveld. Daarmee krijgt het elftal een beetje grip op FC de Rakt en komt ook Finn Pelzer wat meer aan voetballen toe.

Yousef Wazzan, de krachtpatser op het Spaubeekse middenveld

De wissels sorteren effect, want na eerst twee mogelijkheden de nek om te hebben gewrongen komt VV Spaubeek nu wel aan een 1-0 voorsprong.

Voor FC de Rakt zaak om opnieuw naar voren te trekken, maar makkelijk gaat dat niet. Want ook Midas Manderveld komt steeds beter in zijn spel en verovert de ene na de andere bal. En als het middenveld wordt overgestoken, dan komen de Brabanders de ijzersterke verdediging tegen, die amper steekjes meer laat vallen.

Luuk van Deursen stapt steeds goed in

Vanaf de zijlijn worden de Brabantse spelers continue gesouffleerd door een tweede jeugdleider, maar het helpt de spelers vooralsnog niet. FC de Rakt komt wel steeds wat dichterbij, maar de schoten op het doel van Ryan van Reeken zijn weinig trefzeker.

Te veel risico’s durven de bezoekers trouwens niet te nemen, want ze hebben ondertussen wel in de gaten dat Sem Krijgsman de bal aan een touwtje heeft.

Sem Krijgsman glipt voorbij zijn tegenstander

Tegen het einde van de eerste helft krijgt FC de Rakt een tweede opdoffer te verwerken als VV Spaubeek nogmaals toeslaat en de marge naar twee tilt. En dat is meteen de ruststand.

Finn Pelzer heeft het moeilijk tegen fysiek sterke tegenstanders

Tijdens de eerste helft is een flinke bries de kop opgestoken waardoor de wind ongetwijfeld zijn rol gaan spelen tijdens het verloop van de wedstrijd. Maar voorlopig in positieve zin, want VV Spaubeek schiet uit de startblokken.

Keanu Lemmens schiet op doel, maar treft geen doel. De bal komt aan de tweede paal voor de voeten van Sebas Hendrix, maar hij weet uit een lastige hoek nog niet te scoren. Met 3-0 zat het elftal van Max Leunissen op rozen, maar FC de Rakt blijft in de wedstrijd zitten.

Bijna scoort Sebas Hendrix VV Spaubeeks derde doelpunt

Dat blijft FC de Rakt ook als de scheidsrechter een overtreding in het strafschopgebied niet als zodanig beoordeelt. Ook in de eerste helft bleef een fluitsignaal uit toen aan de andere kant een vermeende overtreding werd begaan. Overigens beklaagt niemand zich – het blijft een uiterst sportief duel.

De spelers beseffen wat er op het spel staat: een bekerfinale

Met nog ongeveer een klein kwartier op de klok dringt FC de Rakt steeds meer aan. Trainer / coach René Kok brengt enkele verse krachten in die zijn elftal weer terug in de wedstrijd moeten brengen.

Er volgen een aantal corners en vrije trappen, maar pas bij een door de wind gedragen afstandsschot moet Ryan van Reeken capituleren. De 2-1 tussenstand vraagt ineens hele andere dingen van spelers dan voetballen alleen, want het komt erop aan om de wedstrijd over de streep te trekken.

De JO15-1 maakt onderdeel uit van de FC de Rakt JeugdSkool

Langs de kant staan Peter van Mierlo en Ralf van Laar aandachtig te kijken naar de verrichtingen van ons oudste jeugdelftal, benieuwd als ze zijn hoe de JO15-2 het eraf brengt vanochtend.

Volgt vanochtend eindelijk de eerste beloning voor dit tweetal?

En eigenlijk kunnen ze niet meer dan tevreden zijn. ‘Nog acht minuten’, antwoord de scheidsrechter op vraag van de Brabantse bank hoe lang de wedstrijd nog duurt. En die acht minuten, die trekken gevoelsmatig aan een slakkengang voorbij.

Een aantal spelers geeft blijk van een ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’ en schroomt niet om de bal weg te werken om zodoende het tempo uit de wedstrijd te halen.

Kansen om het duel definitief te beslissen zijn er ook nog, maar een schot van Yousef Wazzan gaat een paar meter naast het doel.

Het vizier van Yousef Wazzan staat nog niet helemaal scherp

Het is wachten tot de absolute slotfase van het duel als Sem Krijgsman de achterlijn haalt en de bal probeert voor te zetten. Dat lukt niet helemaal, maar de bal caramboleert voor de voeten van Joey Ponsen die de bal over de lijn werkt: 3-1!

3-1, wedstijd beslist!

Er resteren te weinig minuten voor FC de Rakt om nog terug te keren in de wedstrijd en als de scheidsrechter een laatste maal fluit is het eerste doel bereikt: bekerfinale!

En als je denkt dat er groot feest losbarst, nou nee. De spelers stappen glimlachend van het veld en nemen felicitaties in ontvangst van FC de Rakt, ouders en supporters die getuige zijn geweest van een sportieve en mooie ochtend.

Ook Pim Leunissen kan weer lachen, zij het met een flinke buil op zijn voorhoofd. Hij moest de strijd staken nadat hij tijdens een zijn hoofd aan een knie stootte, maar het grootste leed lijkt ondertussen te zijn geleden.

Terwijl de spelers het kleedlokaal opzoeken wordt in de bestuurskamer de Facebook-pagina bijgewerkt. Nadat ook die klus is geklaard staan staf en enkele spelers alweer in de kantine.

‘Max, waar wordt het feestje gevierd?’ Het antwoord op de vraag is duidelijk: ‘Niet hier, in de kantine. Misschien kun je de bushalte bij SPAR Salden eens proberen.’

Goed idee! Snel naar de Bongerd om te kijken of we daar enkele spelers aantreffen. Maar nee, ook daar treffen we niemand aan.

Thuishaven van de Spaubeekse variant op de ‘Böshuuske Ontsjpannings Vereiniging’

Waarschijnlijk denken de spelers alleen nog maar aan de bekerfinale van 1 juni. Want uiteindelijk telt maar één ding: thuiskomen met de beker.