VV Spaubeek 1 – GSV ’28 1 | 0 – 1

·

·

, ,

| De beker, dat is voor volgend seizoen

Proloog
Het is dinsdagavond. Het NOS Journaal is al halverwege als ik ons eigen sportcomplex binnenwandel. De training van het eerste en tweede elftal is al aan de gang en op Veld 2 trainen de troepen van Max van den Bongard.

De trainingstijden zijn aangepast vanavond, want er is Champions League op televisie. En eigenlijk is een voorbereiding op het bekerduel tegen de buren van GSV ’28 sowieso overbodig. Afgelopen seizoen speelden beide teams een oefenduel dat met ruim verschil in Genhouts voordeel uitviel en de spelers willen zich ongetwijfeld revancheren in een officieel duel.

‘Veer zeen d’r klaor veur’, zo vertrouwt Rob Terwint me toe. Dat geldt ook voor Ralph Vossen. Hij moest het duel bij FC Geleen Zuid noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan, maar hij wilt toch zeker geen twee derby’s op rij missen?

Wedstrijd
Het is even voorbij 19.00 uur als de eerste supporters van GSV ’28 onze kantine binnendruppelen. En dat gaat in een allerhartelijkste sfeer. Confrontaties tussen beide verenigingen hebben zelden of nooit tot spanningen geleid, dus dat moet vanavond net zo zijn.

En toch weet één ongenode gast de avond bijna te vergallen en dat is Louis. Storm Louis. Want vanwege zijn aanwezigheid voelde het KNMI zich genoodzaakt ‘Code Geel’ af te geven, maar laat dat nu nét een code zijn die ons wel ligt.

De spelers wachten geduldig op scheidsrechter Loek Kuppens

Scheidsrechter Loek Kuppens ziet geen enkele reden om de wedstrijd geen doorgang te laten vinden en zet om 20.00 uur beide teams aan het werk.

VV Spaubeek start noodgedwongen met een vertimmerd elftal als gevolg van de betaalde tol bij FC Geleen Zuid. Maar bijna elk bekerduel heeft trainer Mike Zwartjes wel moeten sleutelen aan zijn type-elftal en dat is eigenlijk steeds goed afgelopen.

Onbevreesd treden de elf ‘Geel-Zwarten’ hun Genhoutse opponent tegemoet, maar vanwege de straffe wind is het quasi onmogelijk om het initiatief te nemen. GSV ’28 leidt de debatten en laat de bal snel van links naar rechts gaan. Het wedstrijdtempo ligt toch wel hoger dan de spelers in de 3e Klasse gewend zijn, maar dat is meteen een mooi moment om te bezien in hoeverre ons eerste elftal hierin meekan.

En dat lukt zeker in de beginfase heel behoorlijk. Het is loeren op gaatjes om Dennis Hendrix en vooral de aalvlugge Erik Meijers in balbezit te krijgen. Soms lukt dat, maar een overmacht aan ‘Roodhemden’ voorkomt dat VV Spaubeek uitgespeelde kansen bijeen voetbalt.

Naarmate de wedstrijd vordert ontspint zich een fraai duel waarbij de verdediging bij de les is, weinig weggeeft en via Rob Terwint en Daan Wauben een aantal keren het middenveld wordt overgestoken.

Halverwege gaat Rob Terwint diep na een lange bal. Vanwege de harde wind verkijkt GSV-doelman Tim Wouters zich op de snelheid van de bal en wordt in zijn eigen strafschopgebied uitgespeeld. De pass van Rob op Dennis Hendrix is op maat, maar Dennis’ schot wordt van de doellijn gehaald door Djordy Zaicsek.

Wat zet GSV ’28 er tegenover? Ze grossieren in veel balbezit, maken het de Spaubeekse verdediging een aantal keren lastig, maar creëren nauwelijks iets. Het is zaak om zonder kleerscheuren de rust te halen en dat lukt wonderwel.

Na rust zijn de rollen qua wind in ieder geval omgedraaid. Die blaast nu in Genhouter nadeel waardoor het lastig is om snel diepte te zoeken.

Ondanks dat de bezoekers individueel over betere spelers beschikken is de wedstrijd volledig in evenwicht. In de Spaubeekse voorhoede blijken Erik Meijers en Dylan Drent echte handenbinders en zorgen ervoor dat de Genhouter achterhoede op haar tellen moet blijven passen.

Dan is het balen dat GSV ’28 zich goed door het middenveld combineert en op voorsprong komt. Jeroen Gerets lepelt de bal tot bij Jesper Prosje die via een halve omhaal de bal over Manuel de Bruijn in doel schiet.

Één moment van onachtzaamheid en het is 0-1

Is dat het verschil tussen de 3e en de 2e Klasse? Hoe dan ook: GSV ’28 toont haar efficiëntie en kan enigszins achterover gaan leunen.

Maar al te zeer achteroverleunen is er niet bij, want onder aanvoering van Sean Cobben en Rob Terwint wordt een stukje verder opgeschoven richting Genhouter doel.

Het levert een reeks corners op waarbij een snoeihard schot van Yves Swilden door een mêlée van spelers naast het GSV-doel caramboleert en een fraaie plaatsbal van Stan Solberg ternauwernood door een verdediger over zijn eigen doel kan worden gekopt. Een snoekduik van Dylan Drent treft evenmin doel.

De beste kans op de gelijkmaker komt er als Tom Mertens zijn gram haalt op Dylan Drent. Vanaf ruim 20 meter legt Sean Cobben aan en schiet de bal buiten bereik van doelman Tim Wouters hard op de paal. En juist op een avond als deze moet alles een beetje meezitten.

Dat geldt ook voor de situatie in de slotfase van het duel. Een verre trap van Manuel de Bruijn waait over alles en iedereen heen en als Erik Meijers probeert de bal aan te nemen wordt hij ondersteboven gelopen. De scheidsrechter wuift de Spaubeekse protesten weg waardoor het 0-1 blijft.

De laatste minuten van het duel komen de bezoekers niet meer in de problemen, waardoor ze zich tegen tienen plaatsen voor de volgende ronde van het bekertoernooi.

Voor VV Spaubeek eindigt het bekertoernooi in mineur. GSV ’28 had veelal de bal, liet deze vooral in de eerste helft vlotjes van voet tot voet gaan, maar kwam nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Tot overmaat van ramp promoveerde Jesper Prosje in de tweede helft een halve kans ineens tot een goal.

Het enige dat aan de avond ontbreekt is, buiten het resultaat, een staande ovatie voor de Spaubeek-spelers. Want zonder enkele basispionnen hebben ze hun supporters een mooie wedstrijd voorgeschoteld, weinig kansen weggegeven en zelf enkele behoorlijke gecreëerd, waardoor ze met opgeheven hoofd het veld (mogen) verlaten.

Epiloog
Ach, de districtsbeker… ‘De Kuip is nog ver, maar aan de horizon zijn de lichtmasten al te zien’, zo stelden we na de winst op Sporting Heerlen vast. Maar misschien hebben we ons toen wel vergist en was het gewoon de verlichting van GTR. En volgend seizoen? Dan kijken we terug op een mooi bekeravontuur!