Wéér een derby!

·

·

,

Het is al van het seizoen 15/16 geleden dat VV Spaubeek nog eens doordrong tot de laatste 16 van de districtsbeker. Jaarlijks wordt de poulefase van het bekertoernooi als een verkapte oefencampagne beschouwd en de loting bepaalt of je aan je stand verplicht bent de poulefase te overleven en door te stromen naar de knock-outfase.

Seizoen 15/16: ‘Kwakkerte on Tour’ bij Avanti ’31

Dit seizoen was ons eerste elftal aan haar stand verplicht om RKVV Voerendaal, RKHSV en IVS achter zich te laten en uit te gaan vechten wie de districtsbeker in haar prijzenkast mag bijzetten.

IVS gaat voor de bijl in het bekertoernooi!

De tweede ronde is ongetwijfeld de meest eenvoudige ronde, want het elftal van Mike Zwartjes wordt vrijgeloot. En dat betekent dat er half december bekervoetbal op de rol staat. Tegenstander is Sporting Heerlen, de koploper in de 3e Klasse A.

In een eerste helft waarin beide teams elkaar in evenwicht houden wordt Dennis Hendrix naar de grond getrokken in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Devon Moerkens gedecideerd naar de strafschopstip wijst. ‘Capitano’ Sean Cobben toont zich trefzeker vanaf 11 meter: 1-0.

Dennis Hendrix zorgt voor dreiging tegen Sporting Heerlen

Tijdens de tweede helft komt ons eerste elftal nauwelijks nog onder de druk van de Heerlenaren uit, maar houdt paal en sleept de 1-0 uit het vuur.

In dezelfde fase weten ook de buren uit Genhout zich te kwalificeren voor de volgende ronde als ze met 0-2 winnen op het veld van VV Neerbeek.

De loting van de vierde ronde van het bekertoernooi wordt live uitgezonden door TV Ellef en in Genhout wordt vurig gehoopt op een nieuwe derby, maar dat komt er (nog) niet van. VV Spaubeek mag het thuis opnemen tegen VV Helden en GSV ’28 reist naar FC Kerkrade West.

Onder het genot van vlaai van Trudy met het A-Team kijken naar de bekerloting

Geluk bij een ongeluk: de KNVB loot dóór en koppelt de winnaars van de twee duels aan elkaar. En zo weten beide verenigingen wat er op het spel staat.

Als eerste is GSV ’28 aan de beurt en kwijten zich alvast van hun taak door met 1-2 te winnen in de Oostelijke Mijnstreek. Omdat VV Helden eerst nog en inhaalduel dient te spelen is het enkele dagen later pas de beurt aan het Spaubeekse keurkorps.

Op een koude donderdagavond neemt VV Spaubeek via Gilbert Wijnen de leiding, maar gaat het slotkwartier in met een 1-2 achterstand. Van afstand schiet Bas Meijs de gelijkmaker achter de doelman, waarna strafschoppen voor een beslissing moeten zorgen.

Sean Cobben feliciteert Bas Meijs met zijn fraaie vrije trap

Met Davey Kloth in doel weet je dat er altijd wel één penalty wordt gemist en deze avond is daarop geen uitzondering. En omdat Sean Cobben, Gilbert Wijnen, Bas Meijs en Cas Jansen geen fout maken mag Rob Terwint proberen de Geel-Zwarten naar de volgende ronde te trappen.

Davey Kloth maakt zijn reputatie waar en stopt een strafschop

Het gejuich is tot in de Hoeverresidentie te horen als de bal voorbij de doelman tegen het net vliegt en we zeker zijn van een mooie streekderby. Tegenstander is dus GSV ’28, de vereniging die in vervlogen tijden op eenzelfde niveau als ons eigen eerste elftal acteerde.

Maar in de jaren 80 gaat het ineens flink vooruit in Genhout als het aan de hand van preses Jean Nijsten de voetbalpiramide bestormt. Van de 4e Klasse gaat het naar de 3e en van de 3e via de 2e naar de 1e Klasse. En dat mag sensationeel genoemd worden. Zeker als je bedenkt dat Caesar, in het seizoen 80/81 nog winnaar van de landelijke KNVB-beker, het op een steeworp afstand veel minder doet.

VV Spaubeek en GSV ’28: beiden in 1928 opgericht

De Rood-Witten handhaven zich moeiteloos in de 1e Klasse en ruiken een enkele keer aan de Hoofdklasse.

In Spaubeek wordt eveneens gebouwd aan een stevig fundament en onder leiding van trainer Rob Schwillens wordt met Spaubeekse jongens de Afdeling Limburg uitgezwaaid en klimt ons eerste elftal op naar de 2e Klasse.

Een vertrouwd beeld uit de jaren 90: VV Spaubeek kampioen!

In al die seizoenen zien we in Spaubeek alleen een ‘Nijsten’ voorbijkomen om ‘met een speler te praten’ – of het moet Jeans zoon Alain zijn, die ons jaarlijks met VV Puth bezoekt. GSV ’28 kunnen we in ieder geval niet bijbenen.

Ook na het overlijden van ‘De Berlusconi van Genhout’ is de voetbalpiramide nog niet van de Genhoutenaren af, al maakt het herschapen van het voetballandschap en de intrede van kapitaalkrachtige Brabantse clubs het steeds lastiger om op een dergelijk hoog niveau te overleven.

Het Genhouter sportpark wordt vernoemd naar de legendarische Jean Nijsten

Na het seizoen 12/13 doet GSV ’28 noodgedwongen een stapje terug, maar handhaaft zich nu al meer dan een decennium in de 2e Klasse.

En dus gaan de Rood-Witten vanavond als uitgesproken favoriet van start in het bekertreffen. Hoe dan ook: we hopen veel Spaubeekse supporters te kunnen begroeten en zijn benieuwd hoeveel fans uit Genhout naar Spaubeek gaan afzakken.

In de winterstop van het seizoen 22/23 eindigt een oefenduel tussen ons eerste elftal en GSV ’28 in een overwinning voor Rood en Wit. Maar bekerwedstrijden zijn onvoorspelbaar en hopelijk is het duel van vanavond daarvan een mooi voorbeeld.