Derby Days

·

·

Afgelopen dinsdagavond werd de Sjpaubikse Vastelaovend afgesloten bij onze bronzen Kwakkert. Er kwam een einde aan het jaarlijkse volksfeest waarna op woensdag de sleutel terug werd ingeleverd bij Burgemeester Christine van Basten-Boddin.

Ook onze eigen Prins Timo I heeft zijn sleutel bij Henk Jansen ingeleverd. Of bij Mike Zwartjes, die zijn blik richt op vanmiddag. Dan staat de eerste van twee derby’s op de agenda met FC Geleen Zuid als tegenstander.

Prins Timo I en zijn Wieze Voetbalraod richten zich weer op voetbal

Ons eerste elftal heeft in 2024 nog niet verloren, maar dat kan Dennis Visser, trainer van de opponent van vanmiddag, niet zeggen. In 2024 speelden de Rood-Zwarten tegen laagvliegers SVH ’39 en MMC Weert, maar punten werden niet overgehouden aan beide duels. En dat terwijl op de eerste speeldag nog met 0-3 werd gewonnen bij MMC Weert.

Maar onderschat de Geleendenaren niet, want tijdens de laatste wedstrijden van 2023 won FC Geleen Zuid de Geleense derby bij Lindenheuvel-Heidebloem Combinatie en speelde tweemaal gelijk tegen het duo dat de ranglijst aanvoert.

Toch beleeft FC Geleen Zuid zware tijden. Afgelopen seizoen verliep rampzalig met degradatie naar de 3e Klasse tot gevolg. Daarmee werd een periode van vier seizoenen in de 2e Klasse afgesloten. Vooral het seizoen 18/19 springt in het oog, want dat seizoen werd wegens de heersende COVID-19-pandemie vroegtijdig afgebroken, terwijl de Geleendenaren op dat moment de ranglijst aanvoerden. Een prestatie die daarna niet meer is herhaald.

Maar niet alleen het eerste elftal heeft een pas op de plaats moeten maken, dat geldt ook voor de overige seniorenelftallen. Afgelopen seizoen speelde ons derde elftal tegen FC Geleen Zuid 3, dat feitelijk een combinatie betrof van het tweede en derde elftal en dat is meestal een veeg teken. En warempel: tijdens het seizoen 23/24 neemt FC Geleen Zuid nog maar met twee elftallen deel aan de competitie.

Seizoen 22/23: VV Spaubeek 3 pakt de titel bij FC Geleen Zuid 3

Het beste voorbeeld van de situatie bij FC Geleen Zuid is misschien wel Dennis Hendrix, die afgelopen seizoen dubbele cijfers haalde qua doelpunten, maar er desondanks voor koos het rood voor geel in te wisselen en naar VV Spaubeek kwam.

Seizoen 15/16: Dennis Hendrix in actie namens FC Geleen Zuid tegen VV Spaubeek

In de jeugdelftallen bewandelen spelers vaak de omgekeerde weg. FC Geleen Zuid beschikt over ontzettend veel jeugdelftallen die ook nog eens op hoog niveau acteren. Een betere jeugdopleiding dan die van FC Geleen Zuid is er haast niet te vinden in de Westelijke Mijnstreek.

Seizoen 21/22: FC Geleen Zuid JO13 wint het Spaubeekse jeugdtoernooi

FC Geleen Zuid heeft weliswaar het voordeel te kunnen putten uit een enorm reservoir aan jeugdspelers maar krijgt ontegenzeggelijk ook te maken met grootstedelijke problematiek. Maar er speelt meer, want op welke manier kun je jeugdspelers aan je blijven binden en vanuit de JO15 via de JO17 en JO19 laten doorstromen naar de seniorenteams? Het is een probleem waarmee quasi alle verenigingen te kampen hebben.

Recent schreef jeugdvoorzitter Ralph Evertz in Dagblad de Limburger de teleurstellende resultaten tot dusver toe aan de verjongingskuur. ‘Een proces dat altijd gepaard gaat met vallen en opstaan. Voor de youngsters is het vooral moeilijk met degradatiedruk om te gaan.’ Trainer Visser valt hem bij: ‘Het zijn nu nog jonge honden die soms te gretig zijn en dan onnodig in de fout gaan, maar dat slijpen we er wel uit. Geloof mij nou, over drie jaar staat hier een prima team met louter jongens uit eigen kweek dat FC Geleen Zuid weer positief op de kaart gaat zetten.’

Helaas voor de tegenstander van vanmiddag regeert in de voetballerij vaak de waan van de dag. En die waan is dat FC Geleen Zuid alle zeilen moet bijzetten om zich te handhaven in de 3e Klasse B. Het heeft pas 11 punten en dat zijn er zes minder dan ons eerste elftal.

Voor Mike Zwartjes, zijn staf en selectie zaak om de goede lijn die in 2024 is ingezet vast te houden, verder afstand te nemen van de onderste regionen en aan te haken bij de top zes.

In de jacht op een topklassering wordt DVO met 5-0 verslagen

Zoals reeds gememoreerd: voor Dennis Hendrix wordt het een pikante wedstrijd. Want het huidige seizoen is zijn eerste seizoen buiten Geleen. Maar ook assistent-trainer Marco Schroen was de afgelopen werkzaam op het Sportcomplex Graaf Huyn.

Dat sportcomplex is ook gekend terrein voor Rob Terwint, Erik Meijers en Yves Swilden. Ook zij gaan op bezoek bij hun voormalige vereniging.

Ook Yves Swilden heeft een verleden bij FC Geleen Zuid

Ingrediënten voldoende voor een spannende wedstrijd boordevol sentimenten. De spelers zullen niets liever willen dan ‘De Waereldsjtadt’ met drie punten verlaten. Het valt te hopen dat veel supporters de moeite nemen om eveneens naar het Sportcomplex Graaf Huyn af te zakken om getuige te zijn van de tweede Geleenbeekdal-derby van het seizoen!