Bekergevoelens II

·

·

,

Na een inactiviteit van enkele weken komt het amateurvoetbal weer op gang. Voor een competitieduel moeten we nog even geduld opbrengen, maar degene die verknocht is aan bekervoetbal komt ruimschoots aan zijn of haar trekken.

De vrijdag voorafgaande aan Kerstmis wordt in de studio’s van TV Ellef geloot voor de vierde ronde van de districtsbeker. Het geduld van alle Spaubekenaren wordt daarbij danig op de proef gesteld. Want als quasi alle clubs hun tegenstander kennen zijn er nog vier clubs over.

VV Spaubeek komt uit de koker!

Het lot koppelt VV Spaubeek aan de Voetbalvereniging Helden, terwijl onze Genhoutse voetbalburen naar Kerkrade-West mogen afreizen.

En met de Heldense Blauw-Witten treft de selectie van Mike Zwartjes een oude bekende. Want tijdens het seizoen 15/16 zakte de Heldense formatie ook al naar de Westelijke Mijnstreek af om het kader van de districtsbeker op te nemen tegen ons eerste elftal. Destijds bleek het elftal van Pascal Reijans met 4-3 te sterk. Een voetnoot in de geschiedenis van onze vereniging. Op dat moment.

Want in de competitie gaat het VV Spaubeek voor de wind en dat straalt af op het bekertoernooi. Één ronde verder wordt VV Hebes verslagen, er volgt nog een ‘bye’ en ook Hoofdklasser Blauw Geel ’38 wordt uit het bekertoernooi geknikkert.

Medi Soetelmans trapt VV Spaubeek tegen VV Hebes naar de volgende ronde

Op een ijskoude februari-avond bijten de Brabanders hun tanden stuk op de Spaubeekse formatie waarmee ons eerste elftal haar grootste bekertriomf in haar rijke historie boekt. Kwartfinale van de districtsbeker! Winst houdt in dat Paasmaandag in Schijndel wordt gestreden voor deelname aan de prestigieuze KNVB Beker.

Het blijkt een brug te ver, want aan de rust staat het elftal van Pascal Reijans nog maar met z’n tienen en kijkt tegen een 3-0 achterstand aan. Tijdens de tweede helft scoort Tjeerd Ouwehand de Spaubeekse eretreffer, maar daar heb je dan helemaal niks aan.

Tjeerd Ouwehand redt de Spaubeekse eer

Toch blijft het een historische dag voor VV Spaubeek. Jaarlijks kijk je verlekkerd naar de BBC als ze vanaf een non-league ground live FA Cup op de buis brengen. Het gevoel dat zo’n wedstrijd oproept hing ook op de parkeerplaats aan de Schoolstraat, ’s ochtends vroeg.

Cup fever in Spaubeek

In de aanloop naar het duel had iedereen in Spaubeek het erover, supporters hadden een plaatsje bemachtigd in één van de drie bussen of reden met eigen vervoer naar VV Avanti ’31. Ineens deed VV Spaubeek ertoe.

Enkele van de bekerhelden van toen zijn nog steeds van de partij en willen niets liever dan dat nóg eens meemaken.

Ook in Schijndel dweilde Erik Meijers al de linkerflank af

Dat is er maar één oplossing: alles uit de kast halen, net zoals eerder dit seizoen. Toen werd Sporting Heerlen verslagen, dat misschien wel meer verdiende. Maar de koploper uit de 3e Klasse A verkeek zich op de Spaubeekse onverzettelijkheid en keerde een illusie armer terug naar de Oostelijke Mijnstreek.

Ondanks dat VV Helden uitkomt in de 4e Klasse F zijn de Noord-Limburgers een niet te onderschatten tegenstander. In de competitie gaat het crescendo en het aantal tegentreffers valt op twee handen te tellen. En ook als we verder terug in de tijd gaan blijkt VV Helden een taaie tegenstander.

Gravend in het verleden belanden we in het seizoen 00/01. VV Spaubeek speelt in de 2e Klasse H en deed dat nooit eerder. Succesvol is die passage niet, want na één seizoen 2e Klasse keert VV Spaubeek terug naar de 3e Klasse. Daarmee is de koek nog niet op, want één seizoen later spelen we in de 4e Klasse.

Gelukkig hebben we aan het uitduel met VV Helden een programmaboekje overgehouden, waarin de toenmalige secretaris Pascal Nijsten zijn licht laat schijnen over de staat waarin onze vereniging op dat moment verkeert.

Pascal Nijsten geeft zijn visitekaarje af

Inmiddels zijn we een kleine kwart eeuw verder en beschikken ondertussen over het fraaie sportcomplex waar Pascal over mijmert waarbij het de spelers aan niets ontbreekt.

Er mogen hoogstens nog een aantal supporters bij en misschien komen die vanavond wel een kijkje nemen. Want ook deze avond komt een stevige tegenstander op bezoek en worden de Flutlichten aangestoken waardoor spanning is verzekerd.

Het bekerduel wordt in goede banen geleidt door scheidsrechter Mariusz Gil. Een balsponsor is niet voorzien en in overleg met VV Helden is besloten af te zien van entree.