VV Spaubeek 1 – Sporting Heerlen 1 | 1 – 0

·

·

, ,

| Hard werken loont

Het is zondagmiddag rond de klok van vieren. De kalender vertelt dat het 17 september is en iedereen roept ‘Niet schieten’ naar Stan Solberg. Maar de middenvelder is doof voor alle aanwijzingen en met recht. Want enkele seconden later verlaat de bal zijn voet om achter de IVS-doelman in de kruising te ploffen. Stan legt met zijn afstandsschot de 2-3 einduitslag vast waarmee VV Spaubeek zich plaatst voor de knock-out-fase van het bekertoernooi. En waarschijnlijk kan Stan niet vermoeden dat hij exact drie maanden later bij de laatste 32 ploegen zit van datzelfde bekertoernooi.

Stan is één van de vervangers van enkele vaste waarden die het bekerduel tegen Sporting Heerlen aan zich voorbij (moet) laat gaan. Eindwinst zit er niet in, de winterstop staat voor de deur en waarom veel risico’s nemen?

Het grootste gemis is waarschijnlijk topscorer Erik Meijers, waardoor Dennis Hendrix in de voorhoede wordt geassisteerd door Dylan Drent. Maar bekerwedstrijden zijn duels op zich, Sporting Heerlen heeft afgelopen weekend haar eerste nederlaag van het seizoen geleden en het elftal heeft nog wat recht te zetten, na de 4-2 nederlaag bij MMC Weert.

Scheidsrechter Devon Moerkens leidt de debatten

Dat de bezoekers de beter voetballende ploeg zijn wordt al snel duidelijk. De bal gaat vlotjes van voet tot voet, maar vooralsnog houden Sean Cobben en Jorn Scheepens de boel achterin dicht.

Ook het middenveld speelt naar haar mogelijkheden. Er wordt ontzettend veel arbeid verricht waardoor Rob Terwint enigszins wordt ontlast en het spel mag verdelen.

Het bekerduel lokt heel wat supporters naar ons sportcomplex

Het is lastig openingen vinden want Sporting Heerlen beschikt over een sterk centraal duo en snelle wingbacks. Omdat Mike Zwartjes Bram Sluijsmans eveneens op de flank heeft gezet en Yves Swilden precies doet wat van hem gevraagd wordt ontstaat er een wedstrijd zonder veel kansen en veel middenveldspel.

Bram Sluijsmans trapt het gaspedaal in

Vooral VV Spaubeek hanteert veelvuldig de lange bal waardoor Gilbert Wijnen en Dennis Hendrix constant luchtduels moeten aangaan. De keren dat er bressen worden geslagen in de Heerlense verdediging zijn spaarzaam, maar de bezoekers komen goed weg als een schot van Dylan Drent rakelings voorlangs het doel gaat.

Één van de spaarzame kansen: Dylan Drent schiet voorlangs

In de eindfase van de eerste helft mag Sean Cobben een corner nemen. Dennis Hendrix loopt in, maar wordt aan zijn shirt getrokken en gaat tegen de grond. Scheidsrechter Devon Moerkens heeft het gezien en kent VV Spaubeek een strafschop toe. Sean Cobben gaat achter de bal staan en trapt zijn ploeg op voorsprong.

Doelpuntenmaker Sean Cobben wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten

Na de achterstand probeert Sporting Heerlen met een gelijke stand de rust te halen, maar doelman Manuel de Bruijn heerst in zijn eigen strafschopgebied. Ruststand 1-0.

Tijdens de rust brengt Sporting Heerlen-trainer Remo Gielkens enkele verse krachten binnen de lijnen en begint vanaf de eerste minuut het grote tegenhouden. De druk wordt keer op keer opgevoerd, maar zonder veel succes.

Verdedigend heeft VV Spaubeek haar zaken op orde, maar dat is niet alleen de verdienste van de achterste linie. Want ook het middenveld levert ontzettend veel arbeid. Tegenvaller is het uitvallen van Jorn Scheepens. Door zijn gedwongen wissel zakt Gilbert Wijnen terug naar het centrum van de verdediging en lijkt daar zijn jeugdliefde te zijn tegengekomen.

De keren dat ons eerste elftal via het middenveld probeert te counteren is de passing onnauwkeurig, waardoor Dennis Hendrix, Cas Solberg en Bram Sluijsmans achter schier kansloze ballen aanhollen.

Het is moeilijk voetballen voor Dennis Hendrix

De bezoekers brengen nog meer aanvalskracht tussen de lijnen, maar het lijkt er steeds meer op dat ze aan een kansloze missie bezig zijn. De slotfase wordt gekruid door enkele blessuregevallen en ver weggetrapte ballen, maar bovenal functioneert het elftal als een echt team dat voor elke cm² knokt.

Stan Solberg toont zich een ware cupfighter

Het gaat al richting de klok van vieren als de scheidsrechter er eindelijk genoeg van heeft en voor het laatst op zijn fluit blaast: kwalificatie!

Met deze zwaarbevochten maar oververdiende overwinning schaart VV Spaubeek zich bij de laatste 32 van de districtsbeker.

Rob Terwint neemt felicitaties in ontvangst

Dat is een prestatie van formaat, want kijkend naar de 3e Klasse B, dan zijn alleen koploper RKSV Merefeldia en SV Budel (dat 19 december nog bij RKSVO kwalificatie mag gaan afdwingen) in de race voor eindwinst.

De Kuip is nog ver, maar aan de horizon zijn de lichtmasten al te zien.