De eerste derby

·

·

,

De competitie is enkele weken oud en inmiddels toe aan speelronde vier. En in afwijking tot de eerste drie speelrondes wordt deze niet op zondagmiddag afgewerkt, maar op zaterdagavond. In een poging om meer publiek naar Sportpark ‘Op de Vijf Bunder’ te lokken heeft RKVV Vaesrade het duel een dag vervroegd. Ook het feit dat er sprake is van een derby zal hebben meegewogen in het besluit de wedstrijd te verplaatsen.

De 3e Klasse B is een klasse die reikt tot in het noorden van de provincie en dan ben je blij een gouwgenoot tegen te komen. Dat geldt zeker voor de thuisploeg. Als je kijkt naar de correlatie tussen reiskilometers en toeschouwers, snapt iedereen dat de penningmeesters een zwaar seizoen tegemoet gaan.

Afgelopen seizoen speelde ‘Vaosje’ in de 4e Klasse B en pakte onbedreigd de titel met tegenstanders uit de Parkstad en het Limburgse Heuvelland. En als je, zoals in het huidige seizoen, in je auto mag stappen richting Sportclub Irene, VV Baarlo of FC Maasgouw heb je al snel het idee in een odyssee te zitten.

Sportpark ‘Ter Koel’ ligt niet naast de deur

Met RKVV Vaesrade komt het elftal van Mike Zwartjes een tegenstander tegen waarmee het kwaad kersen eten is. Want ondanks dat de Geel-Blauwen de afgelopen zeven seizoenen in de 4e Klasse bivakkeerden werd er recent steeds van RKVV Vaesrade verloren.

Afgelopen seizoen is het elftal van trainer Kevin Stawenga met 1-2 te sterk in het bekertoernooi, waardoor VV Spaubeek al in de poulefase roemloos wordt uitgeschakeld.

Ook in januari komen beide verenigingen elkaar tegen tijdens de Winter Cup. FC Hoensbroek organiseert jaarlijks een toernooi om tijdens de winterstop enkele wedstrijden van betekenis te kunnen spelen en daaraan neemt naast de gastheren ook Sporting Heerlen, RKVV Vaesrade en ons eerste elftal deel.

Op zaterdag kwalificeert VV Spaubeek zich voor de finale door Sporting Heerlen met 4-2 te kloppen. In de finale komt het RKVV Vaesrade tegen en verliest met 2-1. En resteert ons niets anders dan de tegenstander te feliciteren met het winnen van de Winter Cup.

Hun laatste competitieduels spelen beide verenigingen tijdens het seizoen 15/16 tegen elkaar. Op de eerste speeldag van dat seizoen trappen beide elftallen het seizoen af in Vaesrade en wint ons eerste elftal vrij simpel met 0-3.

Seizoen 15/16: Doelpuntenmaker Mitch Dullens is het middelpunt van een feestje

Na een eigen doelpunt scoren Mitch Dullens en Erik Meijers de overige Spaubeekse treffers en staat de thuisploeg meteen met lege handen. Het is de voorbode van een desastreus seizoen waarin het elftal slechts eenmaal wint en zes keer gelijkspeelt.

Seizoen 15/16: Robbie Terwint als dirigent van het Spaubeekse middenveld

Één van die gelijke spelen behaalt ‘Vaosje’ dan weer in Spaubeek als het duel tijdens de terugronde in 4-4 eindigt. Het elftal van Pascal Reijans heeft dan al de 2e periodetitel op zak en maakt zich op voor de nacompetitie. Het ongenaakbare VV Veritas gaat er in dat seizoen met de titel vandoor.

Seizoen 15/16: Joost Glaser is een onmisbare schakel op de rechter flank

Maar om écht te snappen wat duels tussen RKVV Vaesrade en VV Spaubeek inhouden moeten we nog wat verder terug in de tijd.

Tijdens het seizoen 05/06 staat VV Spaubeek onder leiding van Ruud Hendriks en gooit hoge ogen met een mix van routine (Peter en Wil van Mierlo, Ron Frijters, Roger Juffing, Ray Peters) en jeugdig elan (Charlie Caelen, Roger Henssen, Bouke Havenaar).

De meeste tegenstand komt uit de gemeente Nuth. RKSV Minor blijkt een taaie opponent, maar als VV Spaubeek ‘De Minor’ door een doelpunt van Wil van Mierlo met 1-0 huiswaarts stuurt is er nog maar één concurrent over: RKVV Vaesrade.

Seizoen 11/12: Danny Bastings feliciteert Mikel Prooy met het enige Spaubeekse doelpunt

De beslissing valt op de laatste speeldag. De Manager Competitiezaken van de KNVB had een goede dag toen hij het programma in elkaar draaide, want op 8 mei 2005 komt ‘Vaosje’ naar Spaubeek toe. Ons eerste elftal staat drie punten voor op de enig overgebleven concurrent en niet verliezen volstaat voor promotie naar de 3e Klasse.

Met een 1-2 tussenstand mag Peter van Mierlo een strafschop nemen die hij onberispelijk achter de doelman schiet. Maar omdat te vroeg is ingelopen moet de strafschop opnieuw worden genomen en nu gaat de bal naast.

Daarna gaat het heel snel, want ineens ontspoort het duel en roeren ook supporters van beide kampen zich flink. De scheidsrechter kan niets anders dan de wedstrijd staken. Uiteindelijk wint RKVV Vaesrade het duel met 1-2.

Een beslissingsduel moet eraan te pas komen om uitsluitsel te brengen over de titelstrijd in de 4e Klasse C.

Een week na het ontspoorde duel staan beide elftallen opnieuw tegenover elkaar. Plaats van handeling is Sportpark ‘Kollenberg’ van RKSV Minor. Het duel trekt meer dan 1.600 toeschouwers en die zien dat Peter van Mierlo zijn kater met twee treffers wegspoelt en Bouke Havenaar tussendoor voor de tweede Spaubeekse treffer zorgt.

Bouke Havenaar was er destijds bij in Nuth

Heel veel supporters zullen zich de vreugdetaferelen na afloop nog goed voor de geest kunnen halen en zullen beamen dat rondom wedstrijden tussen beide verenigingen nog vaak wordt gerefereerd aan het beslissingsduel in Nuth.

Vorm, blessures of schorsingen – derby’s zijn wedstrijden op zich waarin vanalles kan gebeuren. We hopen dat de avond zich beperkt tot een sportieve strijd waarbij alle supporters ruimschoots aan hun trekken komen. En dat het kwartje de Spaubeekse kant oprolt.