Terug naar de basis

·

·

,

Vanmiddag staat alweer de derde competitieronde van het seizoen 23/24 op het programma. Na twee vrijwel onbekende tegenstander komt vandaag een tegenstander naar Spaubeek die al wat meer bellen doet rinkelen: RKSV Olympia Schinveld.

Maar vooraleer we ons richten op het competitieduel van vanmiddag staan we stil bij het overlijden van Hub Cobben. Hub overleed afgelopen dinsdag en gisteren hebben we afscheid van hem genomen.

Afgelopen juni vierde Hub nog zijn 35-jarig jubileum als lid van onze vereniging. Hub speelde jarenlang voor ons eerste elftal en was vaak trefzeker. Zoals in het seizoen 75/76. VV Spaubeek speelt tijdens dat seizoen met 3-3 gelijk tegen De Leeuw 2 met doelpunten van Hub, Charly van der Ben en Frans Hazen.

Hub luistert met zijn mede-jubilarissen naar de aubade van Schutterij St. Laurentius

Als de jaren gaan tellen stapt Hub over naar ons Veteranen-elftal. Maar waar hij ook speelt, overal is Hub die onberekenbare aanvaller die altijd wel een gaatje vindt om langs zijn tegenstander te glippen en pikt regelmatig zijn doelpunten mee.

Hub, samen met zijn teamgenoten van ons Veteranen-elftal

Zijn afscheid als veteraan betekent niet dat Hub zijn voetbalschoenen opbergt. Hij besluit mee te gaan trainen met spelers van onze lagere elftallen. Hij traint niet meer om zich voor te bereiden op wedstrijden in het weekend, maar puur vanwege zijn liefde voor de voetbalsport.

En ook nu slaat Hub geen modderfiguur. Verre van dat zelfs. Hij haalt veel plezier uit het feit dat hij zich in de kleine ruimte nog altijd kan meten met veel jongere spelers, ondanks dat hij niet meer over het loopvermogen beschikt van weleer. En een VAR heeft Hub al helemáál niet nodig: hij weet precies wanneer een bal de zijlijn heeft gepasseerd of wanneer hij een doelpunt heeft gescoord.

Na zijn trainingsjaren met de lagere elftallen legt Hub zich toe op het bekwamen van zijn kleinkinderen in de voetbalsport.

Maar ook buiten het veld maakt Hub zich verdienstelijk. Hij neemt zitting in de commissie die op zoek gaat naar nieuwe bestuursleden tijdens de bestuurscrisis van begin jaren 2000. De commissie stelt een nieuw bestuur samen en daarvan plukt onze vereniging tegenwoordig nog altijd de vruchten!

Hub zal door veel mensen gemist worden, van jong tot oud. We wensen familie, vrienden en kennissen veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

We vergeten bijna dat er ook nog ‘gewoon’ gevoetbald wordt. De tegenstanders van vanmiddag staat te popelen om te tonen wat ze in hun mars hebben. Want de ‘Olympiërs’ uit naburige gemeente Beekdaelen maken dit seizoen hun heroptreden in de 3e Klasse van het amateurvoetbal na een afwezigheid van liefst 24 seizoenen.

Tijdens het seizoen 98/99 eindigen de Rood-Witten als 10e in de 3e Klasse B en dat is niet voldoende voor handhaving. Als gevolg daarvan viert Olympia Schinveld de eeuwwisseling in de 4e Klasse.

Dat lijkt lange tijd het hoogst haalbare, want tijdens deze 24-jarige sportieve recessie bivakkeert de vereniging vier seizoenen lang in de 5e Klasse en zelfs zeven seizoenen in de 6e Klasse.

De revival wordt ingezet met de komst van Olaf Mazier. De aanvaller speelde jarenlang voor BSV Limburgia, maar ruilde Brunssum voor Schinveld en schoot zijn nieuwe club afgelopen seizoen naar de 3e Klasse.

Het is zeker een speler die onze verdediging goed in de gaten moet houden, want afgelopen zondag schoot Mazier Olympia Schinveld met drie doelpunten voorbij SVH ’39. Omdat het eerste competitieduel met 2-1 werd verloren bij SV Budel vindt Olympia Schinveld zich op de ranglijst terug op een veilige achtste plaats.

Kan Erik Meijers vandaag nog eens juichen?

Plek acht is ook de positie waar de selectie van trainer Mike Zwartjes en assistent Marco Schroen zich voorlopig op moet richten. Want dat de uitslagen tot dusver tegenvallen is een understatement.

Sportclub Irene bleek afgelopen zondag een maatje te groot

Door een ietwat rommelige voorbereiding heeft ons eerste elftal nog niet vaak in haar sterkste opstelling kunnen spelen en daar heeft het elftal duidelijk last van. Het is zaak om snel terug aan te knopen bij de resultaten van afgelopen seizoen en het liefst vanmiddag al.

We gaan terug naar het seizoen 15/16. Op 14 september 2014 treffen beide verenigingen elkaar voor het laatst in Spaubeek. Op de tweede speeldag van de 4e Klasse C komen de Rood-Witten vol goede moed naar ons sportcomplex. Maar ze worden al gauw van een illusie beroofd.

Erik Meijers, Etiënne Hellebrekers, Tjeerd Ouwehand (tweemaal) en Charlie Caelen schieten de bal allemaal achter de Schinveldse doelman, iets wat één van zijn teamgenoten eveneens lukt.

Tjeerd Ouwehand, Erik Meijers en Charlie Caelen feliciteren elkaar na het zoveelste doelpunt

De Spaubeekse supporters zijn getuige van een wervelende voetbalmiddag en gaan even voor 16.30 uur, met een 6-2 eindstand op het scorebord, met een goed gevoel naar huis.

Dat seizoen staat er geen maat op VV Spaubeek en kroont zich begin mei 2015 tot kampioen. Het is de start van een verblijf in de 3e Klasse dat tot op de dag van vandaag stand houdt.

Ook de allerjongste supporters genieten van het Spaubeekse champagnevoetbal

Willen de Geel-Zwarten niet te ver achterop raken, dan wordt best gewonnen vanmiddag. Het weer is mooi, het veld ligt er keurig bij. Terug naar de basis en vooral de dingen doen die afgelopen seizoen zo goed gingen. Dan staat niets een mooie voetbalmiddag in de weg!

De wedstrijdbal wordt vandaag gesponsord door Café Spech en BPV Accountants en Belastingadviseurs. Het duel staat onder leiding van Alain Ortiz den Hollander.