FC Hoensbroek 1 – VV Spaubeek 1 | 4 – 2

·

·

, ,

| Een abrupt seizoenseinde

Na een wachttijd van enkele weken staat vanmiddag dan eindelijk het nacompetitieduel met FC Hoensbroek op de rol. Of zoals de stadionspeaker het verwoordt: ‘De halve finale die moet eindigen in de 2e Klasse.’

Maar de weg naar de 2e Klasse is geen eenvoudige. Die loopt niet alleen door het snikhete Sportpark Overbroek, maar passeert ook voorbij een club die afgelopen seizoen in de 3e Klasse 50 punten verzamelde. Want dat lukte zowel FC Hoensbroek (3e Klasse B) alsook VV Spaubeek (3e Klasse A). Maar door de hogere eindklassering gaat het thuisvoordeel naar de Kasteelheren.

Rond de klok van half drie betreden beide teams onder leiding van scheidsrechter Tom Hameleers het gloeiende kunstgras en beginnen aan de eerste helft van hun halve finale.

Het lange wachten wordt beloond: eindelijk nacompetitie!

In de beginfase is het even aftasten. Ons eerste elftal speelde wegens een oneven aantal teams in de 3e Klasse A tijdens de laatste spelronde niet en dat bood trainer Mike Zwartjes de kans om het laatste competitieduel van FC Hoensbroek te bezoeken. De Hoensbroekenaren wonnen daarin met 4-3 van FC Landgraaf en tijdens dat duel is hem ongetwijfeld één en ander opgevallen.

Mike Zwartjes heeft een uitgekiend wedstrijdplan bedacht

Het zorgt ervoor dat het lukt de thuisploeg nagenoeg te neutraliseren. Vanaf de Spaubeekse rechterkant weet FC Hoensbroek twee voorzetten te produceren, maar die eindigen allebei in het zijnet.

Daar zet VV Spaubeek een mooie passeeractie van Erik Meijers tegenover, maar hij schiet de bal schuin over het doel.

Erik ‘Brommer’ Meijers flitst voorbij zijn tegenstander

Na een kwartier komt die andere goalgetter aan bod, maar de Hoensbroekse doelman gaat goed plat op een strak schot van Cas Jansen.

De inzet van Erik Meijers kan nog gepareerd worden…

FC Hoenbroek zou gewaarschuwd moeten zijn, maar laten halverwege de eerste helft tóch Erik Meijers vrij uithalen. De doelman redt gevat, tikt de bal naar de zijkant, maar de verdediging van de thuisploeg ziet Rob Terwint over het hoofd die de bal voor het intikken heeft: 0-1.

… Maar Rob Terwint zorgt voor de verdiende voorsprong!

Het geeft de bezoekers het vertrouwen dat dit de juiste speelwijze is: vanuit de omschakeling de razendsnelle spitsen aan het werk zetten die tijdens een één tegen één met de doelman zelden falen.

FC Hoensbroek laat de bal wat meer gaan, maar weet nog niet op de juiste knoppen te drukken. Zo nu en dan proberen ze de bal achter de Spaubeekse verdediging te leggen, maar de eindpass is onnauwkeurig, waardoor doelman Manuel de Bruijn niet in de problemen komt.

Jeffrey Shu kijkt niet op een zweetdruppel meer of minder

Na een half uur begaat Yves Swilden een overtreding die de thuisploeg een vrije trap oplevert. De bal wordt voor doel gebracht, maar mist alles en iedereen. Toch weet een ‘blauwhemd’ de bal opnieuw voor te zetten, maar de kopbal aan de tweede paal belandt naast het doel.

Tom Hameleers heeft alles onder controle

Er wordt gevoetbald alsof het helemaal geen 30 graden is en dat kan bijna niet goedgaan. Er wordt met krachten gesmeten waardoor FC Hoensbroek steeds meer grip op het duel krijgt. Maar in het slotkwartier van de eerste helft weten ze desondanks geen grote kansen bij elkaar te voetballen.

Het is bloedheet, dus er moet veel gedronken worden

Tijdens de rust neemt onze JO8 het nogmaals op tegen hun leeftijdgenoten uit Hoensbroek tijdens de penaltybokaal. En ondanks dat ze nog aan het prille begin van hun voetbalcarrière staan moet dit een ongelofelijke motivatie zijn om tegenslagen te overwinnen zodat ze uiteindelijk ook om prijzen gaan voetballen!

Onze JO8 kijkt geboeid toe

In het kleedlokaal worden de batterijen terug opgeladen en zal worden doorgesproken hoe de voorsprong minimaal over de eindstreep te trekken. Maar het plan ten uitvoer brengen blijkt toch lastiger dan gedacht. Want vanaf de eerste minuut neemt FC Hoensbroek het heft weer in handen.

Erwin Vranken heeft voor een voedzame maaltijd gezorgd

De bal gaat snel rond en VV Spaubeek ziet in deze fase van het duel af. En dan gaat de hitte wél parten spelen en wordt het steeds lastiger de gaatjes te stoppen.

Al heel snel wordt Manuel de Bruijn aan het werk gezet, maar hij houdt zijn netten met twee stijlvolle reddingen schoon. FC Hoensbroek is vooral over hun rechterkant gevaarlijk en Yves Swilden heeft zijn handen vol aan hun rechtsbuiten.

Rob Terwint, onze middenveld-metronoom

Toch lukt het een keer de ruimte te vinden om een strakke voorzet te trappen die alles en iedereen passeert, behalve een aanvaller van de thuisploeg. Hij hoeft zijn voet maar tegen de bal te zetten en de gelijkmaker is een feit.

De tweede tegenvaller is het uitvallen van Jeffrey Shu. Hij moet geblesseerd het veld verlaten en wordt vervangen door jongeling Jorn Scheepens. Het noopt Mike Zwartjes tot het herschikken van zijn formatie.

De toeschouwers wordt een spannende wedstrijd voorgeschoteld

Maar niet alleen bij Jeffrey Shu is de koek op. Steeds meer spelers voelen dat een loodzwaar seizoen in de benen is geschoten en dat is nog zonder de extreme omstandigheden van vandaag gerekend.

Cas Jansen kapt zich een weg door de Hoensbroekse verdediging

Dat een dekkingsfout ervoor zorgt dat de thuisploeg op voorsprong komt helpt dan niet mee de energie te vinden om een slotoffensief te starten. Voor Ralph Vossen zit de wedstrijd er óók op als hij wordt vervangen door Joey Ophelders.

In de slotfase is het overleven geblazen, maar dat geldt ook voor FC Hoensbroek. Ook zij zijn niet meer okselfris en vloeren Rob Terwint als hij zich vrij probeert te spelen.

Scheidsrechter Hameleers kent VV Spaubeek een vrije trap toe op zo’n 20 meter van het Hoensbroekse doel. De doelman zet een flinke muur op, maar als Cas Jansen de bal hard op doel trapt blijkt er met die muur vanalles mis te zijn. Daar waar de thuisploeg dacht de wedstrijd met een 2-1 voorsprong uit te kunnen spelen zet de Spaubeekse gelijkmaker het duel op zijn kop.

Cas Jansen staat klaar om de gelijkmaker binnen te trappen

FC Hoensbroek is het even kwijt en laat de Geel-Zwarten volledig terugkeren in het duel. Bijna lukt het Cas Jansen zijn tweede treffer van de middag aan te tekenen als hij vanaf links naar binnen snijdt, de Hoensbroekse voorstopper uitspeelt en voor de doelman verschijnt. Zijn schot kan ternauwernood gepareerd worden, ten koste van een corner.

De corner van Rob Terwint  komt voor doel, maar kan worden weggewerkt. Erik Meijers heeft zich aan zijn bewaker onttrokken en schiet de bal hard op doel. De doelman is geslagen, maar de bal wordt door een verdediger van de lijn getrapt. De meegereisde VV Spaubeek-supporters heffen hun handen ten hemel. Wat dit was ongetwijfeld de genadeklap geweest.

Erik Meijers had VV Spaubeek zomaar naar de overwinning kunnen scheten

Maar dat je de thuisploeg niet moet uitvlakken blijkt wel als de bal nog één keer voor doel wordt gebracht vanaf de rechterkant, maar de bal wordt naast het doel van Manuel gekopt.

FC Hoensbroek denkt ook nog een strafschop te versieren, maar daar trapt de scheidsrechter niet in. En dan zit er na 90 minuten niets anders op om te doen waar niemand op zit te wachten: een verlenging van tweemaal 15 minuten!

Charlie Caelen maakt zijn rentree bij VV Spaubeek 1!

Tijdens de pauze zet Mike Zwartjes de boel (noodgedwongen) nog een keer om. Bram Sluijsmans had al enige tijd last van krampen en wordt vervangen door ouderdomsdeken Charlie Caelen. Yves Swilden loopt ook op zijn tandvlees en wordt afgelost door Pitt van Mierlo.

Mike Zwartjes en Ben Labyed leggen uit hoe de verlenging aan te vatten

Ineens heeft de linksback van FC Hoensbroek een directe tegenstander en vrijwel meteen verslikt hij zich in Pitt van Mierlo. Hij kopt de bal over de Hoensbroekse captain, snijdt naar binnen en creëert een fraaie schietkans voor zichzelf maar besluit de bal af te leggen op Erik Meijers. De Spaubeekse topscorer schiet ineens, maar hij mikt te hoog.

Pitt van Mierlo toont wat hij in zijn mars heeft

Het is één van de weinige kansen tijdens de eerste helft van de verlenging. Want van fatsoenlijk veldspel is geen sprake meer. Door de vele wisselingen ontbreken de automatismen en lukt het maar niet controle over het duel te krijgen. En dat is nog buiten de hitte gerekend.

Dat lukt ook de thuisploeg niet of nauwelijks, al blijven ze de bovenliggende partij. Bijna komen ze op voorsprong als een individuele loopactie van de Hoensbroekse spelmaker een kans oplevert voor hun puntspeler. Zijn schot smoort enigszins, waardoor de bal richting zijlijn rolt.

Sean Cobben behoudt het overzicht

Tijdens het duel heeft de scheidsrechter ongetwijfeld blessuretijd aan de reguliere speltijd toegevoegd, waardoor het duel al dik over de 100 minuten zit. En tijdens die ruim 100 minuten boog VV Spaubeek vaak genoeg, maar wist het evenvaak de rug weer te rechten. En dan blijkt dat er helemaal niet veel verschil zit tussen beide teams. Details of strafschoppen gaan het duel beslissen.

Inmiddels heeft Cas Solberg Cas Jansen afgelost in de spits en is ook Davey Kloth warmgeschoten. En ineens komt zijn invalbeurt erg dichtbij als een Hoensbroekse aanvaller door de Spaubeekse verdediging slalomt en alleen door het maken van een overtreding van een schietkans kan worden afgehouden.

Davey Kloth lost Manuel de Bruijn af

Scheidsrechter Hameleers heeft het goed gezien en kent de thuisploeg een strafschop toe. Mike Zwartjes zet zijn laatste troefkaart in en wisselt Manuel de Bruijn voor Davey Kloth. Als het gaat om het stoppen van strafschoppen heeft Davey een reputatie hoog te houden, maar deze keer trekt hij aan het kortste eind: de penalty wordt onberispelijk binnengeschoten.

De penalty is té goed genomen: 3-2 voor FC Hoensbroek

Dat het in blessuretijd ook nog 4-2 wordt, ach, daar maalt niemand om. Na de 3-2 resteerde nog zó weinig tijd en was de pijp zó leeg dat strafschoppen halen een regelrechte sensatie zou zijn.

En dus komt er een abrupt einde aan een geweldig mooi seizoen. Waarbij VV Spaubeek voor de winterstop als een orkaan door de 3e Klasse A raasde.

Na de winterstop ging het allemaal moeizamer, maar werd desondanks de eerste periodetitel gewonnen. En wist de selectie van trainer Mike Zwartjes en zijn assistent Ben Labyed een topklassering veilig te stellen.

Het is beide heren en hun begeleidingsstaf gelukt alles uit de selectie te halen zonder dat de club hiervoor serieuze financiële inspanningen deed.

Iedereen weet dat de twee COVID-19-seizoenen sportief moeilijke jaren waren en dan zo’n seizoen afleveren… Er kunnen zeker zaken beter en daaraan wordt komend seizoen gewerkt, maar dat wilt niet zeggen dat we komend seizoen automatisch wéér om de prijzen spelen.

Maar ach, dat zijn zorgen voor later. Eerst de teleurstelling verwerken van het missen van de finale tegen RKSV Heer en vervolgens terugkijken op een geweldig seizoen tijdens de viering van ons 95-jarig bestaansfeest!