Interview sponsor van de maand: Niek Salden van Spar Salden

·

·

,

Op een zonnige woensdagmiddag parkeer ik mijn auto op het marktplein van Spaubeek voor een interview metNiek Salden. Toen Spar besloot om 5 jaar geleden te starten in Spaubeek is Niek als ondernemer ingestapt. Naasteen aantal jaren als hoofdsponsor van de vereniging gefungeerd te hebben, is Spar Salden nu exclusief sponsorvan de gehele jeugdafdeling en zijn afgelopen zomer alle jeugdteams in het nieuw gestoken. Wat buiten meteenopvalt zijn de twee Spaubeekse jongeren die op een muurtje een broodje eten en de doorlopende toeloop vanmensen uit het dorp. Een duidelijk middelpunt in het dorp en wij zijn dan ook benieuwd wat de ervaringen vanNiek zijn de afgelopen 5 jaar. Eenmaal aan de koffie komt het gesprek op gang en dat valt zeker niet stil door hetenthousiasme van de ondernemer.

Voor de mensen die jou nog niet kennen: Wie is Niek?

“Ik ben Niek Salden, 35 jaar en samen met mijn vriendin Linda verbouwen we nu onze woning in Buchten eneen verhuizing staat dan ook op de planning. Een klein beetje met pijn in mijn hart omdat ik actief ben in hetverenigingsleven van Guttecoven. Dit onder andere bij de carnavalsvereniging en ik voetbal bij het vierde team van Zwentibold. Voetbal zat er altijd al in en ik heb een aantal jaren in het 1e elftal van GVCG gekeept. Ooit benik gestart met een Spar in Thorn maar toen ik de kans kreeg, ben ik naar het grotere filiaal in Spaubeek verhuisd. Ik ben toen ook direct met VV Spaubeek in contact gekomen ”

Wat maakt ondernemen in Spaubeek zo bijzonder?

“Wat een dorp mooi maakt en ik ook herken, is de kleinschaligheid. Dit zie je terug in een eigen dialect, deverenigingscultuur en met clubjes zoals de schutterij, fanfare en voetbalclub. Deze samenhorigheid en plekkenwaar mensen bij elkaar komen, vormt de lijm die een dorp bij elkaar houdt. Onmisbaar daarin zijn devrijwilligers die ik dan weer in mijn winkel ontmoet. Niet voor niets dat wij recent in heel Spaubeek een bedankje hebben bezorgd voor de manier waarop ik in het dorp ben ontvangen. Het liefste werk ik dan ook metjongeren uit Spaubeek in de winkel. Het is bijvoorbeeld leuk dat ik een jeugdteam bij VV Spaubeek hebgetraind. Deze jongens werken nu bij mij in de winkel of komen op een zondagmorgen een broodje halen voorzij gaan voetballen op de verschillende (maar vooral het vijfde) elftallen, mooi toch!”

En wat maakt Spar Salden dan uniek binnen Spaubeek?

Na een korte stilte volgt het antwoord: ”Gemak, dat is het belangrijkste! Ik heb een kleine supermarkt in eenkleine gemeenschap en ik denk met verse producten zoals broodjes het verschil te maken. Dit onderscheidt onsvan andere supermarkten. Ook kennen wij onze klanten en kennen de klanten elkaar, dit geeft een sfeer die jenergens anders vindt. De winkel is zeker ook een sociaal ontmoetingspunt voor veel mensen”

Hoe zie jij jouw onderneming en Spar Salden de komende tijd

“Met corona hebben wij natuurlijk een drukke maar turbulente tijd achter de rug maar dit hoort bij ondernemen.Voor de komende tijd zetten wij volledig in op de verse bereiding van producten om daarmee ons assortiment teversterken. Wij zijn een kleine supermarkt en dat betekent dat wij goede keuzes moeten maken in hetassortiment, verse producten passen daar ideaal bij en wij weten dat de klant het vraagt. Hierin gaan wij dekomende tijd verder. Wat een uitdaging is en blijft: jong en goed personeel vinden. Wij hebben een geweldigteam maar goede aanvulling van Spaubeekse jongeren is altijd welkom. Daarnaast denk ik dat je binnen eendorp als Spaubeek samen vorm moet geven aan de cultuur. verenigingen, mensen en ondernemers horen samenop te trekken en voor elkaar te zorgen. In deze samenwerkingen kun je altijd plannen maken en samen uitvoeren.“

En hoe is de relatie met VV Spaubeek en het voetbal in ons dorp?

“Eigenlijk ben ik 5 jaar geleden direct gestart met het sponsoren van de voetbalclub. Ik voetbal zelf en volg hetamateurvoetbal in de regio. VV Spaubeek kende ik eigenlijk niet maar ik heb in die 5 jaar genoeg mensen bij declub leren kennen. Trouwens ook bij alle andere clubs hoor; de schutterij, de fanfare en natuurlijk met descouting. De dingen die ik mooi vind in Guttecoven zie ik ook in Spaubeek. Dan heb ik het oversamenhorigheid, een goede kern van vrijwilligers (die zo belangrijk zijn maar steeds moeilijker te vinden) en hetsportieve. Ik denk dat VV Spaubeek het op dit moment erg goed doet met een groot aantal jeugd- enseniorenteams. Ik probeer ieder jaar een aantal wedstrijden te komen kijken en dan valt mij op dat Spaubeek opeen leuk niveau speelt en de beleving op en naast het veld altijd aanwezig is.”

In de sponsoring richt jij je de laatste tijd vooral op de jeugd, is dit met een speciale reden?

“Dan kan ik er een heel aantal noemen. Als ik er twee moet noemen, dan merk ik dat Peter van Mierlo en Bas Goverde altijd bezig zijn met het voetbal en hart hebben voor de club. Ook de bekende namen uit de lokalepolitiek laten bij de verenigingen zien dat zij midden in deze dorpskern staan. Dan natuurlijk Pascal Nijsten die naast de voetbalclub ook bij het MFC zorgt voor de sfeer in het dorp.”
Van Pascal is het dan een heel kort lijntje naar de belangrijkste. Bob Nijsten, een geweldige voetballer waarvanik stiekem hoop dat hij ooit terugkomt naar VV Spaubeek.

Wat zijn wij vergeten in het interview?

“Niets, ik denk dat de band met de voetbalclub heel goed is en dat voel ik altijd in het contact en de manierwaarop wij elkaar helpen. Ik heb het naar mijn zin in Spaubeek en ben benieuwd naar de prestaties van het eersteelftal dit jaar.”
Even later meldt Niek nog het volgende: “Oh ja, wacht even! Ik heb een heel mooi boeket bloemen gekregenvan de voetbalvereniging in verband met ons 5 jarig bestaan. Dat vind ik een machtig mooi gebaar en is dat isdenk ik ook tekenend voor onze samenwerking. Hartelijk dank daarvoor!
Hoewel de spraakwaterval het niet deed vermoeden, blijkt Niek aan het eind van het interview toch erg bescheiden: ”Neem maar een mooie foto van de Spar met de kerk op de achtergrond, ik hoef niet zo nodig op de foto”. In het naar buiten lopen bedanken wij Niek, nemen wij de foto en constateer ik dat de jongens op het muurtje het broodje op hebben. Misschien binnenkort voor de wedstrijd ook eens naar binnen lopen om één van die verse broodjes te proberen.