De Ster 1 – VV Spaubeek 1 | 2 – 1

·

·

, ,

| Spaubeek veroordeeld tot nacompetitie na verlies in Stein

Zondag 6 mei: D-Day in de degradatiezone in 3B. Vier ploegen streden op voorhand nog voor lijfsbehoud: Bunde, Brevendia, Haslou en Spaubeek. Met de kraker Haslou-Brevendia op het programma, waarbij één van beide ploegen sowieso punten zou pakken, waren er heel wat scenario’s mogelijk. Zowel een overwinning, gelijkspel en zelfs een nederlaag konden volstaan voor directe handhaving. Genoeg werk voor de rekenmeesters dus. Tegenstander De Ster maakte nog een theoretische kans op de nacompetitie, dus Spaubeek zou de punten vandaag zeker niet cadeau krijgen. Versterking vanuit het tweede, dat een fraai seizoen afsloot op een knappe tweede plaats, kwam er vandaag in de persoon van Thijs en B-speler Jeroen Duysings.

Spaubeek, voor de gelegenheid getooid in de fraaie zwarte maar ietwat krappe uitshirts, ondervond de nodige problemen in de beginfase. De Ster drong aan en was duidelijk op zoek naar een snelle openingstreffer. Gilbert en zijn verdedigers maakten een aantal gevaarlijke pogingen van de Steinse aanvallers onschadelijk, waardoor de bezoekers het eerste kwartier schadevrij overleefden.

De eerste Spaubeekse aanval had echter meteen een uitgelezen mogelijkheid moeten opleveren. Charlie werd overduidelijk binnen de beruchte lijnen aangetikt, maar tot verbazing van velen besloot de scheidsrechter niet te fluiten voor een strafschop, maar ‘duikelaar’ Charlie terecht te wijzen voor een vermeende schwalbe. De ploeg van Yvo kwam wel steeds beter in haar spel. Een goede vrije trap van Bouke en dito kopbal van Albert kon door De Ster-doelman Crutzen ternauwernood worden gepareerd. Even later volgde hetzelfde recept: vrije trap Bouke en de luchtmacht mee naar voren. De bal bleef echter op de rand zestien hangen, waarna de thuisploeg via een razendsnelle en messcherpe counter dodelijk toesloeg, 1-0.

Spaubeek liet het hoofd echter niet hangen en antwoordde razendsnel. Een afgeketste bal werd door Danny van een meter of zestien in de kruising gekopt, 1-1 en Spaubeek meteen terug in de wedstrijd. Een uitval vlak voor rust had zelfs de 1-2 kunnen betekenen. Een voorzet van Charlie werd nog net voldoende getoucheerd om de mee opgekomen Bouke het scoren te beletten. Met een 1-1 stand gingen de 22 acteurs, grensrechters en de arbiter van dienst aan de thee.

De thee was nog amper opgedronken, toen het eerste gevaar van de thuisploeg in de tweede helft zich aandiende. Albert kon een lange bal van achteruit niet goed verwerken, Gilbert was te laat uit zijn doel, waardoor Van der Heide zijn medespeler Thompson in staat kon stellen de 2-1 aan te tekenen.

Spaubeek drong meteen weer aan en de jacht op de gelijkmaker was geopend. De thuisploeg werd steeds meer teruggedrongen, maar dit leverde lange tijd niet echt grote kansen op. Ondertussen bleef De Ster aan de overkant levensgevaarlijk. Een fraaie vrije trap belandde op buitenkant paal, een corner door Remco van de doellijn gehaald en ook Harry droeg zijn steentje bij door een aantal keer zeer alert te vlaggen.

Gezien de stand in Stein en ook de 0-1 voorsprong van Brevendia in Elsloo hadden de gasten geen andere kans dan va banque te gaan spelen: Prooij en Thijs werden in het veld gebracht voor Laurens en Sean. In het laatste kwartier kreeg Spaubeek nog twee grote kansen om alsnog dat ene doelpunt te maken. Albert legde de bal keurig af op Tjeerd, die vanaf een meter of tien net overschoot, en een kopbal van Prooij zeilde een meter langs het doel. De bevrijdende treffer zou helaas niet meer vallen en zo verliet het dapper strijdende Spaubeek het veld met een nipte 2-1 nederlaag. Nadat even later bleek dat Brevendia de 0-1 voorsprong had weten vast te houden bij Haslou, was het erg stil in kleedkamer 4. Bunde, dat met 3-0 verloor bij Langeberg, en Haslou degraderen rechtstreeks, Spaubeek moet het vege lijf zien te redden in de nacompetitie.

Ondanks de nederlaag werd er bij vlagen uitstekend gespeeld en heeft iedereen zich voor de volle honderd procent gegeven. Zondag 20 mei begint Spaubeek op eigen veld het tweeluik tegen de winnaar van Schinnen-SHH, gevolgd door de return op Pinkstermaandag. Een (eventuele) finale wacht op 3 juni op neutraal terrein. De teleurstelling is nu groot, maar de geel-zwarten moeten zich vasthouden aan het sterke spel van vandaag om de zware strijd van de nacompetitie in haar voordeel te beslechten. Daarbij is de steun van het publiek hard nodig, dus tot 20 mei!